Tahfiz Al Quran

As salam.. utk pengetahuan korang..Sabtu lepas aku g majlis maulidur rasul/penyampaian hadiah adik aku..adik aku ni skolah dkat Institut Hamalatul Quran at Kg Lanai,Baling, Kedah..

majlis ni berlangsung selama satu hari...siap ada jemputan utk bagi ceramah semua..makanan pon disedikan..kari daging ( lauk utama ) ulam timun, sambal n ikan masin..kari daging tu mmg sedap..mana tak nya..lembu tu sembelih pg tu baru.!!







kat sini mmg aktiviti utama adalah menghafaz al quran..selain tu student dia akan diajar menda2 agama ni la..like feqah..sirah..tauhid..hadis..macam2.!!

sekolah ni mmg sgt2 bgos..adik aku skrg dah hafal mcm2 berdah (lagu2 arab berunsur islam) n hadis2.. not to mention dye pon dah hafal 7 juzuk alquran..

alhamdulillah~

adik aku dpt nombor dua dlm exam..exam diorang ni melambak btol subjek nye..lbih sepuluh subjek..adik aku ni start menghafaz since darjah 3..ada bdak ni umor bru 9 ke 10 tahun.. dah hafal 10 juzuk.!!anak pengasas sekolah ni..






sekolah ni ada blog taw..





follow la..xkan la follow blog gosip2 tu bleh yg ini x.? bkn korang la..ada la org2 tertentu tu..blog ni pon special.. (jgn lupa scroll sampai bwh k.?)..tp tak berapa nak update la..diorang ni mmg sibuk..

seluruh pentadbiran diurus oleh family pengasas..n rakan2 serta lepasan2 sekolah..

masa umur aku 14 tahun n 16 tahun..aku spend cuti akhir tahun kat sini la..maksud aku tahfiz bahagian perempuan..tahfiz ni nama nye Sek Men Agama Tarbiah Islamiah..diorang buat kem khas utk pelajar tumpang..errmmm..ala2 summer camp gtu..



malu la nak amik gambar dkat2..


masa umur 14 tahun tu aku diajar cara2 solat yg btul..cra sujud yg btul..rukuk yg btul..bila dah diajar detail gni alhamdulillah aku mmg trus apply dlm solat aku sampai skrg..selain tu aku diajar cara sebutan huruf2 al quran mengikut makhraj2 huruf...bkn senang taw x..kalau xsbut ikot makhraj..dikira menukar huruf/tukar maksud..dosa tu.! 

masa umur 16 tahun..aku ala2 further study la..sambung menghafaz semua..aku ada mentor tau kat sini..comel je...dia jd ustazah aku la.10 tahun je kot.!! best blaja dgn dia..nama dia Aufa..sdap btol suara dia baca al quran..

aku pon menghafaz quran sikit2 time ni..mmg lain la suasana tu bila kita bercampur dgn org2 mcm diorang ni..kat sini diorang blajar dr selepas subuh sampai tengah hari..menghafal je.!! sambil2  tu diorang buat solat sunat dhuha sekali..

ptg ada kelas2 subjek2 laen..like sirah, hadis n so o la..mlm diorang ulang kaji..selain tu diorang buat qiamullail gak..

hmm..ok...tu jela kot..kesimpulan nya..



ISLAM IS THE BEST WAY OF LIFE..














TUAN DIREKTOR ! PILIH KASIH EH !!

Malam ni aku macam biasa berjalan-jalan seorang diri di jambatan tu lagi..aku tak tahu kenapa tapi sesuatu tentang jambatan ini buat aku rasa hiba...sambil memandang ke arah sungai yg mengalir lesu di bawah jambatan tu aku terfikir..

sakit tak kalau aku lompat sekarang?
___________________________________________________________________

" Woi Farah.!! Ko tengah buat apa tu??"
"Aku tengah melalak..apa ko tak nampak.???"

Tina cuma tersenyum nakal lantas menarik Farah ke arah sebuah pangkin di hujung jambatan itu...Farah mengurut ngurut dadanya bagai baru kena sergah hantu Kak Limah..

"Wei..jambatan tu buat dari kayu apa?"
"Kayu kelapa sawit bapak aku"
"Pak Nabil ada kelapa sawit ke?"
"Adala..abes tu ko ingat napa aku dok bela monyet tu??"
"Bukan monyet guna petik buah kelapa ke?"

Tina mula menggaru kepalanya..Farah pula telah gelak terbahak bahak tak ingat dunia..

"Ape daa ko ni Tina"
"Diam la ko.."

Tina mula tarik muka masam bak cuka expired 3 hari..

tiba tiba mereka terdengar suara seseorang..
suara halus yg menggetar jiwa,,
Tina dan Farah mula merasa berdebar..
ketakutan...
menggigil..

mereka memandang satu sama lain..menggenggam tangan masing masing lantas bergerak laju meninggalkan pangkin itu..

"Bang.!! takda pon si Tina nye..isshh.!!"
"Btolke ni Dalia oi...xkan la...selalu port diorang kat sini la..."
"btolla bang oi.."
"Mana pulak dah budak2 ni.."

Pak Nabil mula membetulkan kain pelikat kotak kotak kelabu entah mana beli yg melorot bagai gila seksi.....pergghh...

_________________________________________________________________

"Seb bek mak bapak ko xjumpe..kalau tak jenuh.!"
"Ko pon satu..mana ko tarik aku ni..??
"Alah..ni port best kot..wakaf Pak Ben a.k.a ayah ko tu utk wat tanah perkuburan.."

Tina mula menelan air liur nye..seram tetiba..

"Farah..ko nampak tak apa yg aku nampak?"
"apa yg ko nampak??"
"xnampak pape.."
"Aku cepuk gak ko nanti.."

tiba tiba bunyi deruman motor membanjiri kawasan tu..Tina dan Farah melilau melihat ke arah wujudnya bunyi tu..rupa2 nya..ada sekumpulan budak laki sedang test moto diorang di kawasan wakaf tu..ala..kawasan tu lapang kot..port cun la..

utk pedalaman.................

"weyh..tu budak sekolah kita kan??"
"Ha'ah la..yg tu ady, yg tu plak ujang...n tu plak...jamal..yg tu....errmmm.."
"Iqbal la Farah.!"
"Perghh..pehal dia nmpk hensem pulak??"
"Bulan penuh punya pasal la kot.."
"weyh..pehal gila x cun moto deme?..hensem lagi vespa bapak ko.."
"Taw xpe.."




"Weyh..bila masa deme ni ada moto.??"
"Mana la aku taw..dowg menabung guna Tabung Haji la kot sampai bleh bli moto.."
"Dowg buat apa tu??"
"Korek idong...garu bontot..flos gigi.."
"Mana ko nampak ni??xnpk pon..?"
"Tina oi.!! pae ko xnampak ke dowg tgh nek moto"
"Alah..tanye je pon..!"

tiba2 ke tiga2 mtor tu menuju ke arah Tina dan Farah..blum sempat deme larikan diri moto Iqbal, Ujang n Ady mengepung mereke..

"Woi Tina..ko buat apa kat sini?"
"Jlan2..je.."
"Nmpknye ko da nampak la...."
"Ape yg aku nampak"
"Yg ko da nampak la.."
"Ape yg aku nampak yg aku da nampak?"
"Yg ko nampak la yg ko da nmpk"
"Ape yg aq da nampak yg aku nampak..ko nampak ke??"
"Mestila aku da nampak ape yg ko nampak yg ko da nampak.!!"

Tiba2 Ady mencuit bahu Ujang..

"Ko nak ape??"
"Nampak tu apa?"
"Ah.!!Jamal..ko tgkp pompuan ni cpat.!"

Tina cuba menyepak nyepak si Jamal..tp si Jamal berjaya mengeletel geletek si Tina lalu mereka berjaya diikat..

"Pehal plak ni.."
"Ko da nmpk kan..??"
"Ape yg aku nampak"
"Yg ko da nampak la.."
"Ape yg aku nampak yg aku da nampak?"
"Ahh.!! SHADAP U.!! ko nmpk kan yg kitorang guna moto curi?"
"LAAAAAA...moto curi ke..ooo..."

Ujang terkejut beruk..

"Ape ko xtaw ke??"
"X.."
"OOO.."
"bleh x lepas kan kitorg ni..da kitorang xnmpk.."
"sori la..terpaksa gak..nanti aku nak buang ko kat dlm sg.."
"ooo..ok.."
"sori la.."
"xpe.."

lalu mereka pon membuang Tina dan Farah ke dlm sungai..

Tina dan Farah pon berenang ke hulu..

lalu berjalan pulang ke rumah..

"Farah..ko sggah rumah aku nak?? sejuk giler ni.."
"xpela..aku rasa baek aku bli je.."
"Ok..assalammualaikum.."

Farah cuma tersenyum lalu hilang dalam gelap malam....
__________________________________________________________________

"Doktor..anak saya mcm mne?"
"Dia ok je makcik..demam je..esok lusa elokla tu.."
"Terima kasih doktor..doktor mmg awesome la"
"Dah taw dah..."

Eksen kamen nye doktor..

"Mak.!! kakak dah bgun ni.."
"Yg ko ni dok conteng muk akk ko ni kenapa Intan?"
"Cikgu kata kita kena jimatkan kertas..sian mak...abes pokok kena tebang semata mata utk Intan conteng.."

Mak Dalia ternganga mendengar hujah anaknya Intan yg bru berusia 5 thun..lambat2 Intan bgun sambil mengambil patung Barbie nya lalu menuju ke dapur..di situ kelihatan anak jiran mereka, Ben,  sedang menunggu Intan sambil mengenakan topeng Ultraman..


"Mak.."
"Ye Tina..yg ko ni pon satu la..g mandi sungai tu kenapa??"
"Ujang baling mak..Farah pon.."
"Ujang?? Farah??? ape ko merepek ni Tina.."

perlahan lahan sambil diiringi cheese cake dan air nesloo...Tina menceritakan segala-galanya kepada mak nya..mak nya dgn penuh geram melaporkan perkara tersebut kepada Pak Nabil lalu Pak Nabil bergegas email kpd Ketua Kampung utk menangkap Ujang dan konco-konconya..

"Xpela Tina..biar ayh uruskan..ko rehat jela.."
"Mak..boleh telefon Farah x?? tnya dia ok ke x.."
"Tina...ko ni meracau ke ape??Farah kan dah meninggal...lemas kat sungai tu.."

Tiba-tiba ingatan tentang kematian Farah yg sebenarnya tidak reti berenang menerpa ke ingatan Tina..dia teringat bagaimana Farah boleh tergelincir jatuh dari jambatan tu tp tidak sempat diselamatkan oleh Tina kerana Tina pon tidak reti berenang..

"Yg mak plik nya..mcm mne kamu boleh xlemas Tina??"

sayup sayup kedengaran suara Farah tertawa kecil..

"Tina..sori ek..aku bosan la..nak maen kejap ngn ko je..hihi.."

________________________________________________________________

 Ketua kampung aka hero : http://faizalfredley.com/

Tina aka heroin : http://mizztina.blogspot.com/

Pak Nabil aka ayah : http://imnabilawahab.blogspot.com/


Penjahat :Ady, Ujang, Iqbal, Farah dan Jamal

3 watak sampingan : Ben , http://www.benashaari.com/
                              : Intan , http://intan7-sempoi.blogspot.com/
                              :  Doktor, http://azieazralicious.blogspot.com/


PENGAKUAN.!! AKU MEN AMEK JE WATAK2 NI..NO HARD FEELING PLEASE..JUST FOR FUN.!!















peristiwa pelik~

aq ske merapu la..
hehe..

pape larh~

ok..

aq ske joging pelanpelan..


ad la padang kapal terbang dkat sitiawan nih..
aq ske sangat jog kat ctu coz org2 yg jog kat ctu..
mmg btol2 jog..
n its so fun..
pdg tu BESAR cgt..
so mcm2 aktiviti la org wat kat ctu..




ada yg..
berlatih rugbi..
berlatih lari..
maen bola..
naek beskal..
maen layang layang
berkelah..


hah.!!!!!!!!!!!!!!!!!!
BERKELAH ..!!?????
wut da tuttttttttttttttttttttttttttttt...


doew..
pehal la diorang g berkelah kt ctu??
tempat ni ramai org buat mcm2 aktiviti utk kesihatan..
kat cni korang bley jumpe org yg plus size jog nak mati..
n lagi laju dari aq.! (??)

pakcik..
consider la cket...


ok..seyes aq mmg jog..
utk jaga kesihatan + elak perut buncit..

xmo perut buncit la.!!
benci...........

ade satu mitos kata..
lepas mkn xleh mandi nanti perut buncit..
xbtol pon~
membe aq ( anak doktor taw.!!)
kte tu merapu jer..
tidow lepas mkn tu mmg la buncit perut..
mandi tu buat badan jadi berangin..
tu je.........




2 + 1 ...anak jiran aq amat comel..

burung ape?
burung murai..
burung ape?
burung murai..
burung ape?
burung murai nak..

korang taw2 jela iklan pe ni kan??
ok..utk pengetahuan korang..
aq tgl di Seri Manjung..
Seri Manjung dkat dgn Lumut..
kat Lumut de base TLDM..
dipendekkan cerite..
ramai jiran2 aq ni keje as TLDM..

SOUNDED COOL RITE?

haha...
jiran depan rumah aq ni pon,
suami dye la..
 TLDM..
n anak dye is VERYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY..
CUTE.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ape kene mengena ngn iklan tu?

ni dialog anak jiran aq tu dgn ayh dye tiap kli ayh dye nak g keje..


SETIAP KALI.!




bye ayah..
bye...
bye ayah..
bye..
bye ayah.!!
bye..
ayh kuat la skit..
BYE....

PAKCIK NI XPERNAH BENGKEK BILA ANAK DYE WAT CAMTU..
TABIK SPRING.!

bdk2 skrg amat pandai..
aq xtw la pengalaman korang..
tp kalu ngn adik2 aq mmg la BIJAK sekaliannya..

PERBUALAN ADIK2 AQ DI MEJA MAKAN...

muslim : kalu walid xde kan senang..
nabila : xpyah mkn sayur..
muslim : xpyh mkn ikan..
walid : ( da gelak2 sambil tambah lagi ikan kat adik aq )
muslim : walid xpham perasaan muslim.!!

tinggi doew BM dye tu..
terKALAH aq..

bnyk g..
ad sekali tu aq cje kaco adik aq yg sorang ni..
tetibe je si Muslim ni ckp..

"along mmg ske kacau hidup angah"









PERHATIAN : MUSLIM BERUMUR 8 TAHUN MANAKALA NABILA 5 TAHUN..AKU CENDERUNG BERSAYA DAN BERAWAK BILA BERBUAL DGN ADIK AKU..XTAW KENAPE..KAWAN AKU USYA PELIK JE..









menghina ISLAM..


ini encik EVAN RAVEN..dye mmg trok.. 

dye benci ISLAM..

so dye HINA islam..

xbtol..


n dis..


n dis..


n dis...


n dis...

so?
ape korang nak wat?
aq mule knal evan ni ble aq bce blog abe khairul ni..
dye wat post psal katy lim li an..
ade page dye..
seorg racist di Malaysia..
then aq jumpe la si evan ni..seyes..
aq xpham npe juh cgt dye merantau nak kutok islam..
cz aq da tnye dye...
dye kte dye org ISRAEL..

penah dgr x satu ayat power nih dr Hitler..
dye kte..
(melayu version keh)

aku boleh bunuh semua org yahudi tapi aku tglkan sedikit supaya kamu faham kenapa aku bunuh mereka

aq cbe highlight kan menda ni kat fb2 yg membincangkan isu kerajaan..
mcm xde pe pon..

SIHAT WALAFIAT JE EVAN NI TROS2 MENGUTUK MCM2..

aq btol2 xtw dah..

kalu btol korang ni blogger yg nak sampaikan maklumat..
korang copy paste je menda alah ni..
n wat post korang..

kalu ko bce post2 kat page ni dr evan..
istighfar x abes beb.!
dye mmg nak api2 kan kite..
buat kite marah..
then..
certain org yg jenis mudah SENTAP tu..
mula la memaki hamun..

then si evan pon gelak..
dan kutok kite..

IS ISLAM ALLOW U TO SAY SUCH STUFF??

dun worry..
aq enable right click tu..

AQ TW MESTI AD CERTAIN YG BCE NI..
MULA TERLINTAS..
ALAH POMPUAN NI..
KECOH MCM KAN DYE AD WAT PAPE NAK STOP EVAN TU..
KECOH DOEW..


aq ade try la..
tp dye mmg master memutarbelit..
certain time dye mmg terKALAH dgn beberapa perdebatan dgn membe aq ni..
but dye mmg errgggghhh.!!
dye tukar topik n mulakan isu bru..

SO SKRG STOP JAP N FIKIR KAN NI..

skrg org Malaysia ni senang...
susah ket semua dpt bantuan..

paling senang bantuan buku teks la..
aq btol2 xpham mcm mne certain org boleh conteng buku teks tu ikot sedap je..
bdk kelas sains pon buat..
alasan dowang..
dowang nak tanda latihan je..
xpe..

setahu aq la kan..
buku teks tu pinjaman..
so bukan harta kita la..
then..
aq tertanye gak..
xberDOSAke rosakkan harta org??


lagi satu..
bantuan biasiswa..
ok..
cerita paling feymes bdak gne duit biasiswa bli nfon..
ini aq xkisah..
coz skrg nfon PENTING..
but yg aq SENTAP...
guna duit biasiswa..
tukar nset 2 bulan skali..
adela..

yg dkat2 ngn aq pon terok  gk..
selambe je gne duit biasiswa bli bju baru..
shawl bru..
kasut bru..

tlg la weyh..
aq ad ramai membe yg mmg berhempas pulas nak dptkan duit ni..
2-3 hari emo sbb tkot xdpt..
coz dowg mmg da xde dwet dah..
tp korang yg dpt ley belanja mcm tu je??

aq bkn nak timbulkan isu..
just something utk renungan bersama..











Tips utk interact with people..

seyes,,aq ni mungkin x mesra alam sgt..
mostly kwn2 aq kte fes time jumpe aq ..aq nmpk cam org yg sombong.., 
da kenal2 tu..xde la sombong pon..
aq xnak la mcm tu...kte knala pndai bergaul..
ngn bdak2 ke..org tua ke..makcik pakcik ke..heck dgn pakcik jaga tu pon kte kne reti nak interact..

dunia ni kalu ko dok sensorang je..ko wat sombong tahap gaban pon..
no one cares..
but da truth is..melambak org kat dunia ni..
so..dgn mengenali lebih ramai org..
kita bleh melihat pelbagai aspek kehidupan..
n sedar yg diri tu x sehebat mne pon.!!

tips ni sesuai la when ko g gathering ke..
meeting2 ke..
like perjumpaan pengawas kat sek tu pon boleh gne..





1. Fesly..jgn gabra2 k..tenang jer...ad sesetengah org ble dgr je nk g kat tempat penuh ngn org..tros malas..leceh..kot kalu g pon...dok melekat je dgn membe2..relax dlu...jgn tros ckp x..try dlu..k.?





2.Kalu g ngn membe tu..n dowg ad sembang2 dgn org2 len..jgnla ko tros ciao plak...join conversation tu..dgar leklok n pham kan tajuk perbualan mereka..if ko rse ad pape ko nak tell..tell je..but remember..chill out.! org len pon minat gak nk dgr pendapat ko..tp kt berterabur je ayt ko..dowg bosan la..


3.Give reaction yg pada2..kalu org tu melawak..gelakla..tp jgnla over sgt..tunjukkn ko pon berminat nak dgar ape yg org ckpkan..bru dowg ade semcm respek la n berminat nak kenal dgn ko..paling penting ko kena honest...xpyh jd kaki ampu...if org xleh trima ko seadanya...ko pon rse x best nak knal dgn org tu kan..?




4. Btw..if korang rse pendapat korang tu akn menjadi satu isu (secara negatif) save it to urself..jgn spoil mood org..ko blah jela..


5. Nak tunjuk ko berminat dgn sesuatu tjuk tu..bkn bermakna ko tercongok je dgr org tu ckp..give feedback..tanya soalan2 berkaitan...actually..by nodding n say yes or some sort pon dkre reaction yg membina la.. Tips aq bljr dr guru kaunseling aq..dye kte..kalu xtaw nk tanye pe..ko ulang balik pe org tu cakap..cth :

  A : Saya kurang minat dengan subjek Biologi..sye lbih minat subjek yg berkaitan       perkiraan.
  B : Awk suka wt kira2 la...ooooo..

Nampak? nty org tu mesti sambung kte dye minat ad math la..pe la..




6. Jgnla guna bahasa2 kasar or ckp menda2 membosankan..if korang jumpe org gni...korang pon malas nak dgar kan..?talk about fun stuff..kalu laki tu pe ssah..ckp jela sal bola..derr.! selain tu ko bley sembang2 sal percutian korang ke minat korang ke...org bru kenal kan..amek tjuk2 am la..


7. Selain tu..pandai2 la wat lawak...senyum selalu..be friendly n just be urself..if ad org cam insult ko ke pe ke..pedulikan..jgn biarkan dowg musnahkan mood ko...




8. Ko jga digalakkan tegur org2 yg kurang bercakap..dowg akn minat kat ko yg nmpk friendly..



9. Ckp dgn org yg lbih matang lagila digalakkan..dowg ni selalunye lebih prihatin dan akn lebih menumpukan perhatian kat korang ble korang bercakap..oldies is more bertimbang rasa..but remember..xkisahla sape pon..ko kne taw la utk hormat deme...mereka pon manusia gak n ptot dilayan dgn penuh hormat..echewah.!! hehe.. If you treat people well they will treat you the same.




10. Lastly..be confidence.! jgn pk negatif je..korang leh buat nye...bkn sume org sombong dlm dunia ni..tmbh2 geng2 blogger ni..ramai yg nice.. :) 









keluar makan.!

tee hee.... aq penah jd waiter kat seafood..
for about 5 HARI je..
derr..kejap tu pon mcm2 gk la aq belajar.. cz pelanggan kat ctu mmg banyak giler.!
tetibe aq terpk..
y not  aq wat post pasal keluar makan.... :)

post ni aq nk cerita kan etika penting nak keluar mkn tu..
so sume hepi.!


sebelum keluar makan..


  • Please bersiap seadanya..jgn la flashy or sendat or wangi or pape jela yg secara SANGAT-SANGAT OVER.. derr...nk g mkn je pon..seyes la..aq mmg xpham..yg pkai over da top ni kekadang g kedai tepi jalan tu jugak..bkn pegi Hotel Seri M'sia ke ape ke..bkn ape...nty sume org terUSYA ko..kalu yg nsem/gorjes tu ok lagi..kot mamat/minah bangla yg dok ngekor..xke haru..
  • Decide dulu nk mkn nasi ape..nk mkn kat mane..nak gune tisu ape..nak mkn pkai tangan ke pakai garfu..decide lah segalanye..jgnla time waiter uh dtg bru nk emmm...emmmm..ummm...mkn ape ek??..masa kan emas...bek rancang leklok..ko tw x..sementara nk tunggu ko order..jenoh waiter uh kne maniskan muka.. (ikot pengalaman ni) .. senyum cket2 je nty kte x ikhlas..senyum banyak sgt nty kte nk menggatal..kot dye nk terkucil ke pe ke..lg la haru..huhu..
  • ajak la sume membe..family..tok..nek...mak mentua..pak mentua....AKU..hehe...mkn ramai2 bru la best..dr jd solois je kat kdai tu...kot pasang plak lagu tgkp leleh tu xmemasal je ko ngos sowg2...haha..

ketika hendak makan..

  • nak mkn tu kte kena la COOL ALL THE WAY..ok guys??? taw la perot rupe xpenah mkn nasik je..time ni la..seminit ku rasakan bagai beribu tahun lamanya..echewah.!but remember.! kte kene COOL..ramai la brader/awek at ctu..tmbh kot ad yg iras2 Kajol ke Salman Khan ke..ko kne tunjuk COOL..bru ade yg tgkp cintan..."along.!!hang mkn ke ape tu??" :P
  • pggil waiter tu dgn pggilan yg mnis2 k..jgn nk siot je..nk oit2 plak..wa cepuk lu..xsopan la..kite kan org M'sia..budi bahasa kan budaya kite...pggil la aci ke..ane...abe ke..kot rupe yg muda dr ko tu jgn la pgil dye akk..tw la ko ni gentleman..xnk dye igt ko ngorat dye kot pgil adik tu..tp over r pgil akk..tmbh2 ble mke ko pon terang2 lg MATANG dr dye.. :'(
  • jgn lupe bce doa tw...tmbh kalu mkn ramai2 tu..ni la time nye nk tunjuk bakat Imam Muda tu..kot ade skali mak mentuatime tu..mmg cun r..
  • mkn tu dok la leklok...kalu kat open place tu xyh dok sunah pon xpe...nty sume terKUTUK ko..da deme dpt dosa...ish3..(kutuk la lagi)..dok diam2..comel2..manis2...jgnla bising2 sgt..org len pon nk sembang gk..bkn nk dgar ko ckp "MAKAN KAT LUA NI COZ NASI KAT RUMAH RENTUNG..ALONG OVERCOOKED.!"pergghh..

selepas makan..

  • haha..ko jgn la nk terSENDAWA besar besaran kat ctu...malu mak ko taw x.! xde xdenye by ckp alhamdulillah pastu ley cover ek..wat org hilang selera jer..
  • basoh tangan leklok..lap mulut sume..bg nmpk comei blik ek..tmh yg mkn kari kaw2 tu..jgn lpe sabun tgan...xlalu nk bau rempah kari uh dlm keta nty..btw...by dis dpt mengelakkan penyakit tw..
  • bayar penoh ye...xpyh nak masok akaun ke pe ke..xmacho/gorjes r gtu..kte bayar CASH la...bg tips2 bebenyak cket taw...kalu selama ni ko xpenah bgtips..y not skrg mulakan?? hehe..

aq ni pon bkn pndai sgt nk bg etika so wut eva ni..
just by pengalaman jela...
hehe..
nmpk header aq tu..ok x??
jenoh aq wat...sume da aq tkar blik..
background,, template...
aq pon ade wat iklan Heartbeat n Nufffnang..
xtw mne iklan macaron tu da ilang..cpe twu npe dye ilang?????????????????
da nmpk tu kan..tulun2 la klik2..thanks yaw.!

                                         
                                          

budi bahasa wajah kita.. (Abi Hurairah @ Hantu Kak Limah Balik Rumah...

post nih mmg x pnjg...oleh sbb korg da bce bek bce smpai abes..xbaek wat keje separuh jalan.. :)

xpham.. =.='

aq..
gne aq blik..cz rse xselesa ber'saya' ye..lgpon...xpe kt..bru feelin lbih ket..sketla..

bebaru ni..aq bkk la FORMSPRING..cje nk chek2...lme xbkk.. :)
ade bdk ni..memberi statement kurang ajar+lucah kat connection aq yg sowg ni..
cpe tu RAHSIA la..cm xbese kome nih..

aiseh..

seyes aq ckp mmg la lucah yg amat..ade ayat t***k n  p***k..
xpham??
wat2 pham sdah..
alah..menda2 lucah ni nk sebar2 wt ape kan?
sume soklan nye nme di HIDE kn..taw kecut..
ceh,!

but satu soklan ni xplak de hide nme..so aq pon ape lg..
S-T-A-L-K la..!!
alah korang..cm xbese,!
stalk pnye stalk..pompuan derr,,gedik2 gk,,
alah korg nih.! cam xbese.!

ade soklan2 berbaur utk mengorat bdk ni..bdk ni jwb la in version of the gedik of all time lah.!
eksen je..igt kan brutal abes td..kurang asem tul...
bdk ni mmg agk cntik n bertudung?????
what the tuutttt.!
bertudung la..
aduh..cm xbese korg nih.!!
mmg ramai mnusia gni..bertudung litup just satu imej fizikal je..

berkate tentang CANTIK..ade org kte cntik ini subjektif..
hmm..
aq pon xtw nk terang cmner..
but for sure...cntik tu bkn just pd fizikal je..
but deny la patpulohpatnamlapankali pon..
most people plih cntik fizikal...

seyes aq terasa sal ni ble aq join one group ni..
niat aq just nk cri ramai kwn blogger....
aq pon smgt la nk nyemak kat post yg ade kat group ni cz diorg pon nmpk sempoi btol..
but...mmg xde yg pduli kn kat aq..
yg ade pon lyn cz diorg menerima nsib yg cme dgn aq...

but aq cool je..bese la..bdk bru... :P

tibe2 mncol la post akk yg senaseb ngn aq menyatakan bhawa org cntik mmg dpt perhatian lbih..
xpyah ssah2 nk deny..menda ni hakikat,,
truthful true factual fact..
seyes..aq nyampah..
GILER.!
ade yg pjok blik akk ni...
tp jap je..then lyan blik yg cun comel lote gorjes jelita tu..
aq xmarah org lyn yg cun je ni..
yg aq mrah org yg hipokrit..
kte xwat gtu..walhal..huh.!
yg pling lwk ckali..tetibe je ade yg kte..
yg akk ni pon cntik gk..

dbwh sdar..
guy ni bru je bersetuju mengatakan yg dye mmg layan yg cntik je...
alah korang..cm xbese.!!


nama saya Nurul Afifah Bt Addnan

hey.

the actual post of this was absurd. i was young and of course stupid. i think i'll be saying the same thing 10 years from now. 

there are few posts from my younger self that is very embrassing but i still keep it since well i don't want to remove part of me that is still "living".

i love to read back my blog and see how i used to be and wonder if i'm still the same. 


Tiomans' sky


anyhoo, the problem with this post particularly because if i googled my name, this post will be showed first. it gives wrong impression.

my name is Nurul Afifah bt Addnan, afifah means courtesy, i value courteous peoples very much. my name suite me and i love it.

who am i?

well currently i'm having the most unproductive life. i blamed my hormone imbalance or maybe my menstrual cramp. if you read my latest post you could see that i have this emptiness after finished a good stories. 

i love the colour blue. i just realize this actually.

i also just realize everyone have insecurities and it steals our life if we didn't get a hold on it.

i also just made this decision to venture into industrial pharmacy world instead of clinical one.

and again maybe because of my hormonal imbalance, i feel damn bored.

"dear me from 10 years come. i love you."




jom beli tanah.!!

haha..aq bkn nak bgga2 or eksen2 ek.!! just terasa kenyataan yg aq g ikot mak aq bli tanah amat lawak skali..

:P

tp kan...nyesal ikot..bosan btol.!

at pejabat tanah tu..aq mmg bosan..xde pe nk wat..igt nk blaja la bout urusan dye..but seyes.; its complicated.. =.='

penin..penin..

utk membuang masa..aq mulala mengacau bdak2 tomei..anak spe ntah..yg ade d ctu..


cakk.!!hehe..


ayh aq kan tanam kelapa sawit.. ade post nyer..tanah ni dbeli utk menambahkan lg a.k.a meluaskan pertanian kelapa sawit dye..


tomei nye...huhu..

bising pejabat tanah ni tyme aq dok kaco bebudak tomei2 ni.. :P

sori uncle.. 0.o



besar nty abg nk jd ustaz.. :)


sambil2 tu aq sembang gk ngan nenek ni...mak kpd penjual tanah tu..dok dkat kuala kangsar je..dkat ngn tok long aq..

org tua mmg peramah..she has a very sweet smile...

syg xtgkap gmbr.....

sok nk sedara aq dtg,,yay!!!


+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+




yup..aq mmg suke tudung kelabu tu.. >.<




bnyk nye post aq mlm ni.............