What are you looking for?
Apr 25, 2011

Sunah nabi yg mudah utk dicontohiAssalammualaikum..


semua org komfem tahu apa itu sunah nabi...tp ramai yg x tahu sunah nabi tu banyak sangat...ada yg mudah betol utk diamalkan..banyak kelebihan kita mengamalkan sunah nabi ni..bagi aku..dgn mengamalkan sunah nabi ni la yg buatkan hati kita lebih ingat dan cinta pada Rasulullah...sesungguh nya kekasih Allah tu adalah manusia yg paling patut kita cintai..


*selawat*


di mana entah...kat area Tanah Arab la...punya kuat cinta diorang kat Rasulullah sampaikan kalau ada pergaduhan pon..cuma perlu jeritkan supaya berselawat ke atas nabi..insyaallah semua akan berhenti apa pon yg diorang lakukan...lalu berselawat ke atas nabi...tahu x setiap sekali kita berselawat ke atas Rasulullah, 7 kali Allah SWT selawat ke atas kita.!!Thabarani dan Abu Nu'aim telah mengeluarkan sebuah Hadis marfuk yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra. bahwa Nabi SAW telah bersabda: "Orang yang berpegang kepada sunnahku dalam zaman kerusakan ummatku akan mendapat pahala orang yang mati syahid".Kemudian Daraquthni pula mengeluarkan sebuah Hadis dari Siti Aisyah r.a. dari Nabi SAW katanya: Sesiapa yang berpegang kepada sunnahku akan memasuki syurga!


Dan dikeluarkan oleh As-Sajzi dari Anas ra. dari Nabi SAW katanya: Barangsiapa yang menghidupkan sunnahku, maka dia telah mengasihiku, dan siapa yang mengasihiku dia akan memasuki syurga bersama-sama aku!


antara sunah nabi yg mudah utk dicontohi...dr link ni ada 100 sunah..aku amek tujuh yg mudah dulu....


  1. Berwudhuk sebelum tidur dan mandi
  2. Baca surah al ikhlas, al falak dan an nas sebelum tidur.
  3. Menjawab azan
  4. Duduk di tempat sembahyang selepas habis solat subuh hingga terbit matahari
  5. Hadir awal untuk solat jumaat
  6. Mula dgn kaki kanan ketika memakai kasut atau masuk rumah
  7. Melawat org sakit


Add your comment

@afifahwrites

Subscribe for the latest news