HIMPUNAN ENTRY TERBAIK ~sticky post~

Assalammualaikum..


entry ni akan menglistkan entry-entry dari pelbagai blogger...ianya merupakan kesinambungan dari segmen-segmen aku sebelum ni...hope you will enjoy this..ini entry terbaik dari mereka...



FAKTA

PANDANGAN PERIBADI

MASYARAKAT


DLL




tu je..banyak la tu kan? aku tak online lama ni...a LIKE from you at this entry would be awesome..



KMS


wish me luck..

antara Twitter dgn Facebook.

Assalammualaikum..

so sapa yg ada accout twitter? yg letak button tweet kat blog? yg letak button LIKE tu mmg banyak dah..but twitter amacam? i have both..corner belah kanan atas post..TWITTER/RETWEET BUTTON..corner belah kiri bawah..FACEOOK LIKE BUTTON..

sekarang ramai org jugak la guna twitter mostly blogger...ramai yg claimed..menggunakan twitter is bapak cool and gila awesome..and super MODERN..twitter jugak lebih berfungsi dlm mengiklan kan entry kita dgn function RETWEETnya..i strongly agree..

berbanding dgn facebook..di mana kita kena copypaste link semua...kat berpuluh group blogger..RETWEET (RT) is simpler..aku cuma perlu klik je kat button tu..kalau ada yg terbekenan dgn entry aku..mereka mungkin akan RT lagi..dan lagi..dan lagi...

tp persoalan nya...utk blogger baru and kurang dikenali...berfungsi ke twitter ni? and KUNO sgt ke kalau nak guna jugak FACEBOOK?




 facebook menyediakan mcm-mcm..group..pages..apps..games...its like the best place ever to hang out..kepelbagaian ini membuatkan ramai dan ramai lagi org guna facebook..bkn semua org rasa meluat tengok noti banyak-banyak..or tengok gambar-gambar perasan comel nak mampus..or post-post yg macam eww..ewww..and remeh temeh tu..we learn to just look at it..and take action when it necessary..

Cabar diri tu sikit..

Assalammualaikum..

korang selalu tak terfikir..pandainya budak pandai ni...genius la..apa la..bila seseorang tu diklasifikasikan sampai mcm tu..akan timbul satu tanggapan dlm hati sesetengah org..yg diorang ni SUPERHUMAN..cuma diorang jela yg boleh buat mcm tu..ini la isu aku nak sentuh..

ramai yg tak faham yg sebenarnya semua boleh jadi GENIUS..bkn nya bakat genius ni...ianya kita boleh perolehi..cuma bergantung pada diri kita utk usaha utk dpt kan semua tu..

*sedangkan yg ada bakat pon gigih berusaha*

salah satu cara terulung nak jd GENIUS adalah CABAR LA DIRI TU SIKIT.!!





ramai yg tak nak cuba..mereka awal-awal letak dlm kepala otak mereka " aku tak boleh buat, dia boleh la.." oh please la..siapa yg percaya menatang mcm tu...korang mmg KUNO habis gila nak mampus..

Bersama Atiq Salleh: Pandangan Saya Tentang Gambar Ini

Assalammualaikum..

setelah mendapat jemputan dari kak atiq..aku pon join segmen kak atiq ni...segmen ni pon mmg agak best..isu yg aku sgt-sgt suka nak kupas dalam-dalam...



REMAJA MALAYSIA HARI INI


bila kita tengok gambar ni..secara automatik..perhatian kita akan ditumpukan kat gambar sepasang kekasih di dlm gambar ini..bkn kat org yg jakun tengok air tu..mahupun lantai yg basah bukan dek tsunami ok..

kenyataan ini sungguh kejam sekali but this is so called TYPICAL MALAYSIAN TEENAGER NOWADAY..

Segmen : Aku tak kenaL follower aku..

Assalammualaikum..

segmen aku mcm biasa tiada hadiah..segmen before ni pon aku bg review blog je..tapi aku tak buat kosong jela...komfem la buat segmen mesti ada something kan...so..segmen ni sempena aku nak berangkat ke KMS..kan lama aku tak online nanti..jadi aku fikir..siapa yg join ni..aku akan buat bloglist and jd sticky post sepanjang panjang aku kat KMS..lama gila kot..aku mana ada laptop nak bwk pegi KMS..


tp aku tak minat nak list kan blog korang..i am thinking to list an entry or two of yours..korang pilihla mana-mana entry yg korang rasa menarik perhatian org..

segmen ni kena jawab soalan ;


  1. Nama, umur dan url blog..
  2. Share 3 random fact about you..
  3. A silent reader or not.?

Not a contest..

Assalammualaikum..

a segmen from my friend Aezus :


1. state the meaning of your name and how you describe it.

- i bet everyone know what NURUL means..for those who dont know..its mean CAHAYA while AFIFAH   means BERBUDI BAHASA..i love my name..everything about my name describe me best..the way it was pronounce..the usage of letter F or fa kinda shows that i am not that girlish but not so boyish..just nice..i respect others who respect ni..i am really strict about BUDI BAHASA..

i do care when you are right or you are wrong..
but i  do care MORE when you are polite or you are not..

people with no manners is JAHIL..

Let me die...

Assalammualaikum..

korang pernah tak ada moment mcm ni? simply rasa macam nak mati je? aku pernah...rasa nak mati..tak terfikir betul-betul nak mati.cuma terfikir KALAU je..serius..if aku mati je kan senang..tak payah susah-susah belajar..fuss about relationship..be bother with world..it is simpler...


Ahaha..!



As a muslim..kita ni percaya akan kehidupan abadi selepas mati...SYURGA..the best place ever that it awesomeness is actually tak boleh dibayangkan..aku rindu gila nak masok syurga...but..mcm lagu tu..lagu yg aku nak masok syurga tak layak..tp aku juga tak sanggup ke neraka Mu..something like that..bkn senang nak masok syurga..dosa dah la berkapal kapal (ayat ayah aku) ada hati mimpi masok syurga..but insyaallah..kalau aku still beriman masa aku mati nanti..nak masuk syurga tu boleh..tp jenuh dok dalam neraka dulu la..

menatang ni hangpa buat buat apa??

Assalammualaikum..

aku nak share spesis fi'il blogger yg aku kurang berkenan...bkn terus benci..just tak berkenan...



  1. yg kata follow dah..klik iklan la..tp actually tak pon...OMG..dah la kau klik mcm tu pon aku tak pasti halal ke haram...lagi tipu pulak..seriously??? and then siap kata follow..tp aku tengok follower aku tak bertambah pon... 
  2. yg komen mcm tak ikhlas...aku buat entry panjang gedabak..komen entah apa-apa je...mcm keluar tajuk pon ada..ada sorang ni pegi komen kata goodluck..walhal aku tak masuk kontes pon..to all blogger..tip utk komen sesuatu entry..TAK TAW NAK KOMEN JGN NGADA-NGADA NAK KOMEN..tgl la jejak kat shoutbox...insyaallah aku terjah..

Semua org pandai berfikir..judge me now.!

Assalammualaikum..

semalam..tengah sembang-sembang dgn membe aku..muncul la satu isu ni "doew.! najib tu mcm mana jd PM? dgn kes altantuya lagi..legal ke? bg Malaysia diketuai org yg ada kes unsolved gitu?' and the question remains with no answer..aku pon tak taw macam mana kitorang boleh sembang sampai situ..

tips cemerlang..HIGHLIGHTED

Assalammualaikum..

aku buat azam baru..nak masok matriks ni..kan org kata susah la ape la..jd aku nak prepare diri aku sebaik baik yg boleh..aku tahu aku boleh buat..tp spesis aku ni dasar pemalas nak mampuih..aku harap aku tak jadi dah mcm tu kat KMS..

ok..nak jd cemerlang..it is all about the technique..teknik betul..insyaallah..benda mustahil jd tak mustahil..so aku buat research..cari cara belajar..amalan-amalan..yg boleh membantu aku di KMS nanti..aku nak share kan yg aku rasa korang patut tahu..tak da la tips SKEMA tu..aku share yg bg aku..

8th challenge : 10 of my favourite song

 Assalmmualaikum..

most of my favourite song is in english..deal with it.! haha.. i will just list out what song crossed at my mind as i kinda have a lot of favourite songs..



1. Price tag by maddi jane..the song seems cuter when she sang it..



Reviewing : Ly Tulip's, Shai Mars and Azri Fathurrahman

Assalammualaikum..

so i'm back with my reviewing..i'm sorry as these days i only post things like i joined a segment or reviewing blog..it is just that i am leaving soon for matric so i would love to finish my review A.S.A.P  and the segmen i've joined simply to make my blog alive during my days at matric..it at least i can do...so ashamed to leave my blog just like that as i have put such an effort into it..i try a different method in my review today..hope it will catch your attention on these blogger..


Reviewing : Naim, Husna dan CK Zarith

 Assalammualaikum..

segmen reviewing ini merupakan kesinambungan dari segmen saya minggu sudah..kepada yg berminat anda boleh lagi menyertai..maklumat lanjut di page *SEGMEN* di atas..perhatian..blog yg direview merupkan blog yg mempunya follower yg kurang atau sama dgn follower aku serta menjawab soalan aku dgn seikhlas hati...org boleh rasa ikhlas atau tak kalau anda buat sesuatu entry itu..

*sila jeles sbb BM aku superblahjugak*





Segmen Khas ar-rifke.com | Pencarian 100 Blog Top Blogger Baru

Assalammualaikum..


apekejadahnya aku join banyak segmen je dua tiga menjak nih? demm..aku ekceli agak problem banyak ket..otak masa dan so wut eva agak amat kurang..and then i like.. oh please please please stop merepek la~


ok..aku nya muka dah mcm rajin dikunjungi anasir kejam yg diberi nama acne or bahasa mudah JERAWAT lah oi.! aku rasa ni semua sbb menatng kejam lagi sekor yg diberi nama STRESS dan OVER THINKING..



10 tahun nanti...

Assalammualaikum.!

i'm back with the 30 days Challenge (check my page)..and today the challenge is...to tell ouls about my life will be in ten years as i want...



Reviewing : Keyri Fakhri *sticky post*



Assalammualaikum..

hari ni aku nak review org..layak ke aku review blkg fikir sbb aku review atas dasar terima kasih kpd Keyri because dia dah tolong buat banner group aku.. (check la sidebar aku tu)

*winkwink*


Jom berkenalan dengan blogger muslimah

Assalammualaikum..

Semalam..masa aku dok lepak-lepak jap kat group aku..aku jumpa la satu entry yg di ping di group tu..tajuk i am muslim kot? entah..tp lebih kurang mcm tu la...tertarik betul aku nak tgok..kot-kot entry pape ke..rupa-rupanya satu segmen dari http://pilhanhati.blogspot.com..konsep yg unik buat aku semangat nak join..

Reviewing : Aezus, Hanim and Adik aku




Assalamualaikum..

entry ni dibuat sbg tanda terima kasih kpd org-org yg join Segmen AKU mengenali blogger/kawan.. aku ambil serius la org yg join segmen ni..sbb bagi aku segmen ni membantu kita kenal dgn blogger lain and aku tak nak connection kitorang semata demi segmen je..paham dak? ada yg aku tak buat sbb aku rasa mcm entry yg dibuat tu tak cukup rasa IKHLAS..tak pon sbb follower deme tu dah banyak..jenuh la kalau semua sekali aku review..

Aku single

Assalammualaikum..

so ouls? korang single or taken? hihi..soalan cepumas..aku single..aku ada bf dulu..tp aku clach..sbb...? hrmm..sebab aku mcm takot..paham takot? takot ni wujud lepas aku baca Denyut Kasih Medik..novel awesome-LAH.! tu..kalau korang baca..korang akan faham...apa yg aku nak dgn tidak kapel..



i am MUSLIM

Assalammualikum..

len dah blog aku nih..aku nye vision nak buat jd mesra readers...bg option banyak sikit..baca apa yg korang nak.. and sambil tu promote org yg baik gila dgn aku kat dunia blog ni..



*otak jammed..seyes jammed dok furnish blog ni*

4th challenge : 10 thing you want to say to one person

Assalammualaikum..


easy said than done

penah jumpa situasi mcm ni? org ckp je..simply suruh..kita dengar pon rasa senang..tp bila dah buat tu baru terasa susahnya.?

i dont have any idea about this challenge..I can even put up a person to dedicate this for..I want dis to be something that i simply cant  say to the person..because its hard for me to face on..so cerewet rite? haha..but as i think deeper..there is no one..as i have say everything..


3rd challenge : 10 things I hate



10 things I hate


  1. fakers and hipocrite
  2. people who didnt gratitude and love to complaint
  3. nasi lemak and roti canai
  4. annoying acts
  5. person who insults others or beliefs
  6. when someone didnt trust my capability
  7. people who is relying too much to others
  8. when i can not do things i love
  9. people who never think about other feeling.. like this guy..
  10. when i got sick

Segmen AKU mengenali blogger/kawan.. :) *sticky post*



ok...dari dulu lagi kan..aku ada beberapa soalan yg aku teringin sgt nak tanya blogger kat luar sana tu..xkisahlah blogger tu sapa pon..sbb aku nak tengok jawapan-jawapan yg pelbagai dalam satu-satu soalan aku tu...so aku fikir aku nak buat la segmen ni..


KOREAN is awesome lah..not PONDAN..

Assalammualaikum..

baru-baru ni kita digemparkan dgn kehadiran so called kpop malaysia which is 24 : 7 ang Gura Gura (sebelum ni Gula Gula..lepas tu Gara Gara..) ridiculous lah menda ni..firstly..kpop stands for KOREANpop..ape kejadah pulak kpop malaysia..KOREANpop Malaysia? this is a very serious IDENTITY problem..deme kata K tu keindahan..terang tang tang lah yg awak tu nak copycat kan KPOP tu..nak dpt publisiti cepat yg murah-murah belaka..


SERIUS AKU NAK MUNTAH


=.='

ok..aku bkn nak kupas isu ni..aku xminat lah gosip xberasas ni..bio la deme..doa jela one day nanti deme sedar..

amin~




sekarang semua dok sibok pasal korea..lagu korea dan drama korea secara khusus..aku pon tak terkecuali..tp syg ramai yg salah faham akan minat kpd hiburan korea yg semakin menular dlm kalangan remaja kini..semuanya kerana mereka yg meminati hiburan dr korea ini hampir kebanyakan adalah remaja perempuan...

apabila kebanyakan peminat hiburan dari korea ni adalah remaja perempuan..ramai yg membuat keputusan yg minat kami ni adalah semata kerana paras rupa mereka..siapa yg nak menafikan yg artis korea ni sememangnya comel dan kacak.? aku xpeduli la sgt bila timbul spekulasi mcm ni..sbb masyarakat punya skema mereka tersendiri...kita tak boleh adapt mereka semua ke dlm kita punya skema..tp aku jadi geram bila kami ni..yg suka kepada korean ni.. dikatakan konon xsokong industri hiburan Malaysia..yg paling buat aku hangat..kami dicap xigt dunia sbb asyik-asyik igt kat korean je..habis laki malaysia ni nak buang ke mana?

pertama sekali..ada siapa penah dgr cerita tak yg perempuan lari ikot korean? xde kan? jd tolong la fikir-fikir balik statement korang yg mengatakan laki Malaysia ni kami buang ke tepi..




merajuk ye syg bila kami xtumpu kat korang? see..aku dah ckp..lelaki ni pon reti MERAJUK..



ok..ramai yg minat kpop..tp kami bkn buta-buta suka semata demi rupa..kami simply suka korean sbb diorang buat hiburan yg bagus..mereka mengikut trend remaja skrg yg makin menggilai genre muzik seperti elektronik..hip hop, rock and R&B..selain itu mereka dgn bijaknya menyelitkan lagu mereka dgn gerak tari yg catchy serta amusing utk ditonton..


selain itu..drama korea juga makin digilai ramai..sbb.? sb drama diorang mmg bagos..pelakon diorang bijak bawa watak..tengok jela My Girl tu..si heroin tu..serius aku betul-betul tertanya macam mana dia boleh bawa watak dia sampai mcm tu sekali.? its awesome..aku bkn peminat pon..tengok gitu-gitu je..spesis aku mmg tak tengok drama sgt..tp her skill is awesome..malah jalan cerita dia pon not bad ..diorang bujak main perasaan penonton..diorang tunjuk kan apa yg peonton mahu..

paras rupa yg baik serta tubuh badan yg hot adalah bonus kpd kami..kami si peminat..xpayah la nak tunjuk konon baik...at the end of the day..kita still pilih yg cantik and hensem tu jugak kan? 

disini aku menegaskan..KOREAN bkn buat lagu atau drama cuma bersandarkan paras rupa pelakon mereka utk menjadi terkenal..they simply do great bussiness..diorang tahu apa kehendak penonton..diorang tahu utk guna pelakon yg bagus..dan diorang tahu praktice and hardwork is the key to success..




















jadi..apa pandangan korang sekarang? GOOD BUSSINESS or still we are BIMBOS?









2nd challenge : 10 things I love.



Assalammualaikum..

here i come with all this fancy challenge AGAIN..for the next few days..i am maybe just going to make entry based on this challenge as i am kinda busy and actually clueless on what i want to post..

i am thinking to make another vlog..but i still not sure about what.. i also thinking to do something special for every blogger that join my segmen..i want to make it simple..but yet different..

this segmen is still open..feel free to join.!




Second day challenge : 10 things I love.

  1. Allah and Rasul.
  2. My family and my friends.
  3. Everything that I own
  4. The smell that rise on rainy days
  5. Good musics from good singers
  6. History
  7. Sirah nabi
  8. Reading.
  9. Adventure
  10. Enjoying my life.


i am NERD.

Sixth day challenge : 10 items i cant live without


Assalammualaikum..

yes...i'll be writing in English again and still only Allah know why..

today challenge is a tough one..10 items i cant live without...can i simply give all those basic need in life life shelter, oxygen, food and so on? 

=.='

come on Afifah.! give your very best..here we go.!



Sixth day challenge : 10 things I cant live without.


  1. my family..they are everything to me..
  2. my purse.. it give me a sense of security to be going out to anywhere as my ID, my license and my money are all in there.
  3. my handphone..my MYIMAN..my pink MYIMAN..yes..i dont own any BB or all those fancy handphone.. i only have a SIMPLE PINK MYIMAN..it is my alquran, my reading material and my mp3..
  4. my tudung/shawl..if i dont have those..i can not go out..and to be staying at home EVERY single time is lethal.. 
  5. my favourite snack and drink..it is a lot actually..i love KINDER BUENO and KICKAPOO the most..if i feel like wanna pampered myself..i'll get  my hand on those for sure..
  6. my long cardigan.. i love my cardign so much as i can just slip on it and whalla i am ready..
  7. my mom and dad PC..haha..and of course complete with the P1 Wimax.it is bothering me so much if i can not see my blog  at least once a day..btw..who cares to tell me what is wireless connection and what is wifi?
  8. my friends..hanging out with them is the best way to clear my mind and be relax..they always there for me through thick or thin..
  9. my purpose in life...i dont have any ambition right now..but one thing for sure..i am very EXCITED to continue studying..i do know that it must be something SCIENCE related..
  10. I GIVE UP

if you all notice..i change the challenge to 10 THING i cant live without instead of 10 ITEMS i cant live without..i do that as what i cant live without is not an ITEM...it is more abstarct..THING is better way to decribe them..

i cant list up all 10..am i not normal by any chance?