Roll On : My 20 (!?) Dreams


it's quite weird ey to be listing a sum of 20 dreams. let's us start now!

credit
  1. Becoming the best servant for Him. (cepat amin !)
  2. I WANT TO BE RICH.
  3. My first dream job is that i want to be a teacher. maybe because both of my parents were one. but that is a really long time ago like maybe when i'm in standard one. you see, teacher will have this report recording like the three ambitions that you want to be. i always have it changed all through the years.
  4. I also wanted to be a police. Kind to think of it, it is such a physically not suitable for me. ughhh.
  5. Then, at one time, i suddenly dream of becoming a journalist. It seems lots of adventures and fun to be covering stories and stuff. Well, i still think it would be a great job but Malaysia's media were quite scary. If you know what i mean~
  6. Oh ya,  i even have archeologist in the list. Dad was like all weird. What kind of archeological work left now in Malaysia after Perak Man thingy. It just seem a fun adventures. Like in those movies like The Mummy and Indiana Jones. Hee.
  7. But now, i just wanted to be the coolest pharmacist ever. 
  8. With my own business which would not be limited to pharmacy stuff.
  9. The most important thing is that i can retired at the age of 50. Keje pon belum dah nak bersara bagai.
  10. In the future, i hope my family will stay as close as now. Lots of job need to be done to keep that.
  11. I always love to be good at singing and yup, it wil never happen.
  12. I dreams of finishing reading all the wonderful books in my house. But i get bored too quick and it tooks so much time to understand it.
  13. I would love to learn arabic. It would be splendid!
  14. Work harder on my personality and appearance. I do really believe that you do need to put work in these two things. Some may say i'm not being all natural but that is quite an excuse don't you think. An excuse for you not to work. I mean just look at all those successful person out there.
  15. Becoming more rajin to do self-project like cooking and artsy thingy. I love it but were much to lazy
  16. To find out another four dream. Oh my god, i can barely think of any other stupid dreams to put into this list.
  17. I got it! I want to become like the coolest mom ever that have the best kids ever. I have plans babe!
  18. Making my blog become bigger.
  19. Having an online bussiness selling used stuff. #prayforus
  20. To appreciate people better. I mean to really show it.

Oh my. Finish my first challenge. See you tomorrow!

Roll On : Chocolate Moist Cake MURAH!


Assalammualaikum dan Hai!!

InsyaAllah aku ada buat bisnes sikit untuk jualan Chocolate Moist Cake (CMC). Actually bukan bisnes sendiri pon tapi untuk kumpul dana bagi program charity yang aku join sekarang.

Sebelum start dapat peluang jual CMC ni memang peminat tetap kot sebab murah dan sedap. Aku ni makan kek coklat cenggini coklat diakenalah banyak baru nak makan. Demand lebih. Dan CMC ni memang banyak lah coklat dia letak.

CMC ni ada area Kuala Lumpur dan kami tak provide delivery. Masalah transport. Huhu. Tapi harga memang murah lahhhhh.

kurang dari 100pcs = RM3
lebih dari 101pcs = RM2.80
150 keatas = RM2.50




Quickly!

Roll On : Human/Project (1)


i love going into people minds. Macam menakutkan sikit en? Jadi aku buat satu eksperimen kecil yang dengan fancy nya aku namakan "Human/Project". Ini versi pertama sekali. Sangat simple yang mana kena jawab satu soalan je. Versi akan datang pon macam ni la. Jawab satu soalan simple je.

The twist adalah aku dengan sengajanya pilih students universiti dan cuba variasikan kos yang diorang ambik. Sebab apa? Well, aku rasa lagi seronok belajar personaliti students lain + kawan aku sekarang mainly students

dengan bangganya aku persembahkan ,


Human/Project (1)

3 important advices for students out there ? (tiga nasihat penting untuk para pelajar lain)


Kenapa aku mintak nasihat? Lain orang lain force yang menjana pergerakan mereka. Boleh jadi sebab kita belajar adalah sama tapi orang ni lagi berjaya dari orang ni. Dan sebagainya. Kadang-kadang mungkin kita sendiri tak berapa paham macam mana nak gerakkan diri. Sebagai students memang satu cabaran la nak buat diri terasa bermotivasi 24jam.

__________________________________________________________________________________________

Nur Syahira Binti Jamel 22 Bachelor of Sport Science
- Always do the best to get better result. 
- Never give up in study and life. 
- Always think wisely before make decision.



Amiez, 22, Pharmacy
-Be awesome, study smart, be positive.


Raidah Hanisa Ruslan 25 Physiotherapist 
- Dont waste time    
- Read a lot of book not only related to your course because you are the future generations  
- Study because of Allah not to chase after high pay career 


Nurul Atilia Binti Abdullah,22, Dietetics
- Study smart, focus in the class during lectures and be modest.


Fir ,22, Medicine
- Our parents put their trust on you to study,, don't let them disappointed.
- Study, because your future depends on it.
- After struggling with studies, have faith on Allah, He is the best Helper 


Hirzawati Atikah, 22, TESL
- When you want to do something, just do it and don't follow your friends.
- Travel while you still can because the experience you'll have is very valuable.
- Follow your passion even though you might have to choose a different path than what you already have.   


CREDIT

Nor Syahira bt Hasnan,22 years old, Counselling
- Study smart
- Make your dream become true
- Enjoy your life
 
   

Hanim, 22, Accounting- Respect others
- Behave accordingly
- Act wisely 


Shela , 22, MBBS
- Choose your course based on your passion and make sure that passion lasts forever. Its really important.
- Try as hard as you can to achieve the success. Do whatever it takes ( in the good ways ) to make it a reality. Not just a dream. 
- Help people around you because you will never know that one day you might need their help. 


Nur Shazwani, 22yo,FFAR
- Betulkan niat belajar 
- Selalu berdoa dan usaha 
- Tawakal 
 
CREDIT
  
Nur Fatihah Ainun Hamzah, 25, Audiology
- Respect parents & lecturers,
- Study hard & study smart
- Be punctual
 


__________________________________________________________________________________________


Hmm, one thing aku perasan adalah students bukan la se klise di mana diorang just nak enjoy or tak matang or any stigma biasa orang selalu fikir. Kadang-kadang terdapat pelbagai potensi dalam satu-satu students tapi environment sebenarnya memainkan peranan penting dalam mengembangkan potensi ini. Sangat mengharukan bila mana "the force" dah ada tapi "the path" adalah masih kabur.

Apa nasihat korang pulak? Kongsikan di bahagian komen na? Ada cadangan soalan apa lagi nak tanya ?

Adios for now~




Tarbiyyah - 1


TARBIYYAH = PENDIDIKAN

Dalam kehidupan sehari hari kita, kita difahamkan yang syurga/neraka itu benar. Allah SWT yg Maha Kuasa. Siapa yang mahu nafikan? 

Tapi tengoklah kita bergerak sehari hari menafikan penyataan ini. Siapa yang mahu nafikan?
Aku. Aku nobody yang tak pernah didedahkan dalam memahamkan Islam. Penyatan-penyataan ini sebati dalam kehidupan kebanyakan orang yg beragama Islam tapi sejauh mana kita betul-betul meneliti kefahaman kita? 

Aku tak reti fikir jauh-jauh tentang apa itu kehidupan yang sebenarnya. Tak macam ayah aku yang menjadi sebahagian besar pengaruh dalam hidup aku bahawa kita boleh jadi apa sahaja yang kita mahukan. Yang kita boleh mulakan kejayaan dengan zero. Tapi aku tak ada keyakinan sejitu itu walaupun aku percaya akan kemungkinan itu. Jadi aku buat macam selalu orang normal buat untuk berjaya. 

Aku belajar dengan sebaiknya dan sebaiknya dan sebaiknya. Aku tetapkan pelajaran aku atas subjek sains related sebab aku tahu peluang aku terbuka luas untuk pelbagai perkara sebab itu yang orang kata. Aku cuba membuka seluas peluang supaya mungkin-mungkin satu hari nanti aku akhirnya ada satu tujuan yang sebenarnya.

Dan akhirnya aku pilih farmasi. Kenapa? Sebab aku tahu yang aku nak tolong orang. Dan aku tak akan jadi doktor. Farmasi macam paling sesuai. Semuanya aku buat macam tu je dan aku sebenarnya kagum dengan orang yang betul-betul punya satu hala tuju jelas yang mahu dicapai. Tapi untuk apa walaupun aku punya satu tujuan yang jelas mahu digerakkan diri aku ini? Cuba-cuba kalau aku betul-betul mahukan farmasi. Kemudian?

Aku rasa kosong sebenarnya. Sekarang aku akan jadi ahli farmasi. Kemudian? Aku tak dapat bayangkan yang aku akan habiskan hidup aku sebagaimana orang-orang dewasa yang aku lihat sekarang. Tanpa aku sedar, jiwa aku telah "berdoa" agar aku diberikan sesuatu.

Satu nikmat yang aku tak pernah kenal yang aku bersyukur sangat telah dikurniakan. Yang mana nikmat ini terus makin membesar akan nilainya dan makin memperbaiki diri aku. Satu nikmat yang aku terlalu besar yang aku rasa terlalu kecilnya nilai aku kerana masih lagi tidak mensyukurinya. 

Tarbiyyah.

Melalui halaqah aku ditarbiyah. Murobbiyah (guru) ku seorang yang aku sangat hargai yang memahamkan hati keras ini akan kelembutan kasih sayang Allah. Betapa hebatnya nya kasih Allah memperkenankan satu doa yang aku cuma terlintas di hati. Pengaturan yang sangat hebat dan kesabaran serta kasih yang terlalu tinggi dalam mendidik aku bagi memahamkan Islam.

Akal itu sendiri mampu mendakwah diri kita. Tapi sejauh mana akal kita digerakkan ke arah itu. Atau mungkin kah kita memang tak pernah terfikir langsung akan iman kita yang makin menipis ini.

Aku sekarang adalah ini. Lepas tu apa?



*bersambung :)

Roll On : Giveaway Travelog Oman IIUM by Blog Iqa

i want to do a long hard post to write ny heart out but i don't have my lapy and walid doesn't stop playing Luxor Amun Rising. Gahh!


I want to join this GA because i love these kind of hadiah. Fancy!


http://hurinnadhirah.blogspot.com/2015/01/giveaway-travelog-oman-iium-by-blog-iqa.html



kbai~


Roll On : First and Simple Giveaway oleh Cik Iman

fefeeling nak topup free

nak join klik SINI
TAG:

saya takda kawan blogger so saya just tag je orang yang baru follow saya. terima kasih follow. except for amiez dia kawan betoi bukan kawan blogger. lulz.

Roll On : 10 afifahaddnan Life Quotes


it's not like i'm some well-achieved person to share so-called life quotes, but it's more like what i want to be or what is me. self-recognition or so~


  1. Student's life is the best platform for EVERYTHING. Either to build that person personality that you always want to be or experiencing all sort of things out there. You are much more likely to do so here. Grab it!
  2. Always gets the best deal. Who doesn't love a good shopping ey? I love going to place like Pasar Karat and Borong places. With Lazada and Groupon online shopping, the possibilities is endless!
  3. Be passionate for something. Have something you truly love and do it. Don't be trapped on doing "that regular thing" everyday~
  4. Don't condemn people in front of me. I hate it, especially when i try to make that person to see the other way around and they just can't get it.
  5. Think out of the box and don't be scared to do it. Some person thought it as not normal or just that special persons with special what and what can be so. You are so wrong at so many many level.
  6. Think about others. PLEASE! They is just too many people cannot think of others. It's freaking annoying.
  7. Be true to yourself. It's not being yourselves that important. But for me it's being true to yourself, ask yourself, do i want this? What do  i really want?
  8. Never whining. It's just plain stupid. But i still do it. T___T
  9. Don't judge people. Always looks the best in people. It is very UN-complicating.
  10. Mardhatillah. Find Allah in every corner of your life :)
    e

Roll On : DBKL Tukar Nama Jalan


Tak taw apa relevan nya. Dahla aku susah nak ingat jalan. dah start ingat sikit-sikit tukar nama pulak..

cobaannnnn
_______________________________________________________________________________
  • Jalan Duta to Jalan Tuanku Abdul Halim
  • Jalan Khidmat Usaha to Jalan Sultan Haji Ahmad Shah
  • Jalan Ipoh (from Jalan Segambut junction to Jalan Pahang junction) to Jalan Sultan Azlan Shah
  • Persiaran Duta to Persiaran Tuanku Syed Sirajuddin
  • Jalan Khidmat Setia and Jalan Ibadah to Jalan Sultan Mizan Zainal Abidin
  • Lebuhraya Mahameru to Lebuhraya Sultan Iskandar
  • Persiaran Mahameru to Persiaran Tuanku Ja’afar
  • Jalan Semarak to Jalan Sultan Yahya Petra

_______________________________________________________________________________

EXAM DAH HABIS.

 

Roll On : Why I Don't Share My Feelings.










I am never that good at expressing my feeling. I never does and i dont think i ever will. It's not a bad thing that i hate or what not. I like this part of me. Cause it feel really comfortable not having some random peoples know much about you. It's like this awkwardness and thing. I hate it. Like that feeling when you try to start a small talk though you really don't feel like it but you still want to do it because it seems right.

I usually can simply let go of stuff and be done with it. By not talking to anyone it is simpler to let it go. I think i'm quite good at letting go. I enjoy thinking the best out of people and not thinking too much about things. Live life simpler for me getting even simpler when we don't share much of our personal life to others.

My dad thought that i quite hard to read since he can never really understand what i feel and stuff. Well~

But, sometimes, it still take a big toll on me. People who don't share feel comfortable not sharing but when they do, they can't. Because we don't know. At least me. I don't know. I

When this strikes me i would literally go off. Like i can't think that wel and i will be sort of dysfunctional. i'll cry. like quite exaggerated i must say. why? because it's feeling related and it is with someone i care so much that it hurts. that it hurst so much but i just don't have a way to go about it. people say talk to others but me being to myself, i'm like "what PEOPLE can do?"


So those who believe in Allah and hold fast to Him - He will admit them to mercy from Himself and bounty and guide them to Himself on a straight path. (4:175)

Tarbiyah ask us to find Allah in every part of our life. Include Him. Feel that Allah is with us indeed all the time even we are asleep.Allah is the closest to a person than anyone can ever be.


And We have already created man and know what his soul whispers to him, and We are closer to him than [his] jugular vein (50:16)

He understand us more than we really do. So, i try to compose myself by asking Allah to make me feel at ease. If it's related on feeling then i'll pray to Allah that Allah help to make "feelings" is on my side. I alway get confused and stuff so i ask Allah to make it clear. Sometimes i just don't know what to feel that i simply pray that Allah make me understand and help me through it. The main point here is that you can always ask for anything even for things that you know you need it but your mind just can get to it. Because Allah is the All-Knowing and The-Most-Merciful and Loving. He will help me 

And your Lord says, "Call upon Me; I will respond to you." Indeed, those who disdain My worship will enter Hell [rendered] contemptible. (40:60)

Why i share with people so that so called peaceful can be achieved if the peacefulness really is come from Allah. That if it is really a problem that I can simply ask Allah to help me because everything happen because He say so.

Then it strucks me. Allah give me this keep-to-myself only for a reason. for me to find Him. insyaAllah.  

"Sufficient for us is Allah , and [He is] the best Disposer of affairs." (3:173)
  


Roll On : Kembara Syifaa' 2.0


First time dengar pasal Kembara Syifa' (KS) adalah dari akak senior aku yg sangat brsungguh sungguh berbakti dalam program ni. Kembara Syifaa' ni satu program kemasyarakatan yang menumpukan tentang kesihatan am. Uniknya, tenaga kerja program ini didatangkan dan dilatih khas oleh Neo Synergi Training Centre (NSTC). Kenapa unik? Sbb diorang ni semua mahasiswa dari universiti SERATA Malaysia dan kos berkaitan KESIHATAN seperti perubatan, farmasi dan sains kesihatan. Mereka ni semua pon memang bekerja secara sukarela. Jadinya memang perkhidmatan yang mereka berikatan datang ikhlas dari hati. Oh ye, ada doktor bertauliah sekali dengan diorang jadi jangan risaulah memang diorang ni dipantau jugakk.



http://www.neosynergytc.org/


Satu benda yang sangat menarik perhatian aku kan, diorang banyak diterapkan unsur-unsur islamik. Kalau tengok semua geng tudung labuh dan selalu pegang quran di tangan. Pernah sekali dapat peluang salah satu program anjuran NSTC ni. Bukan join secara langsung pon, cuma tolong akak ni yang tak cukup pekerja masa dia buka gerai kat program ni. Oh nama program nya Kem Remaja Sinergi (KRS). Program ni pon bagus sangat-sangat. Sesuai utk budak sekolah menengah. 

Oh ye, waktu kat KRS ni tiba-tiba datang seorang akak ni cakap "jangan lupa lengkapkan muthabaah ye". Muthabaah ni senarai ibadah-ibadah yang kita macam listkan lah pastu kita target la nak buat berapa banyak seminggu. Contohnya, minggu ni nak habiskan 2 juzuk al quran + solat dhuha 5 kali. Bayangkan sesibuk sukarelawan NSTC ni memastikan kelancaran program mereka sendiri kena lengkapkan muthabaah mereka. Tak pasti list lengkap tapi rasanya kena habis juga 1 juzuk al quran. Nampaknya bagaimana terjaganya mereka. Kenapa terjaga? Sebab amal ibadah kan boleh bantu cegah buat dosa!


Kembali kepada KS. Kalau ikotkan universiti sendiri pon ada je buat program macam ni tapi yang uniknya KS ni selain dari semangat kesukarelawanan diorang ni adalah pengisian program yang sangat menarik. Ada aktiviti berkhatan lagi! Yang akan datang ni siap buat sembelih lembu + rewang. Mereka memang sungguh-sungguh "all out!". Mereka siap jalankan program preKS yg mana mereka akan buat usaha sama dengan pihak tertentu bagi mempromosikan lagi program KS ni. Mereka buat bukan semata-mata bagi lepas KS kali tu je, tapi mereka fikir terus macam mana nak promosi dan promosikan lagi supaya jadi lebih dikenali. Mudah untuk promosi KS akan datang dan mudah juga untuk dapatkan dana. Dengar kata KS ini juga sebagai satu medan latihan bagi sukarelawan ni sebab nanti diorang rancang nak buat hospital bercirikan islamik mereka sendiri.

http://kembarasyifa.blogspot.com/


I salute them very much. KS akan datang adalah pada bulan 5 ni dan mereka telah mula bergerak sejak awal bulan 12 tahun lepas rasanya. Kenapa aku tahu? Sebab aku join lee. Alhamdulillah join. Banyak yang aku belajar dari diorang. Tambah-tambah keikhlasan diorang buat aku rasa lebih bersemangat lagi.

InsyaAllah kalau korang nak buat sumbangan sangatlah digalakkan. Tak pun doakan kelancaran program kami dan kelangsungan KS sendiri.

Lillahi!