Roll On : Download Apps Ni Sekarang dan Jimatkan Wang Anda!

Tajuk entry paling poyo aku penah buat.

Well~

Haritu aku dengan kawan aku, Jiha pergi berjalan-jalan meronda sesuka hati sebab EasyTaxi bagi promotion free voucher RM15. 





RM15 bhai! Kitorang pon ke Danau Kota makan Burger Bakar Abang Burn sbb ada promosi beli satu percuma satu! Sila klik SINI

Sayang Jiha bebanyak sebab notis benda-benda ni. EH!!








Burger Bakar adalah sangat mengasyikkan dan merupakan hidangan yg cukupla aku makan sekali je. Sbb skrg aku jenis tak makan dah benda-benda ni. Sedappppppp sangat tapi cukup la sekali kot. KOT la.

Berbalik kepada voucher gila RM15 tu, Jiha jumpa tu melalui satu apps yg dikenali sbg Samsung Galaxy Life. Kat situ  macam-macam offer dia bagi taw. Sangat la digalakkan utk anda download. Aku tak boleh download sbb HP aku murah. Cey Samsung saja nak pekena aku.

"All work and no play makes one dull. Well, are you bored and in need of some fun in your life? Here’s one great way to kick some entertainment into your lifestyle – Samsung GALAXY Life. A quick and free-to-download app that keeps you connected to special privileges that deliver fun, food, fashion and more at great savings." read more HERE


Promosi tu berlangsung selama TIGA HARI. Sepanjang TIGA HARI tu dapat percuma RM15 tambang teksi. Bukan pakai sekali je sepanjang TIGA HARI tu. Sepanjang panjang 72 JAM tu dapat guna berulang kali voucher ni. 

Kalau nak buat pekena org naik turun naik turun pon bolehhhhhhhh.

Tapi Jiha notis benda tu masa hari terakhir jadi kami pakai sehari tu jela. Lepas makan kat situ kami pegi KLCC melihat air lompat-lompat warna warni dan Kinokuniya yang sangat best. Siap beli Scorch Trial walaupun belum baca Maze Runner lagi. 



Pakcik teksi cakap mmg selalu EasyTaxi buat promosi macam ni. Tapi check Twitter dia tak dala selalu mana tapi adala jugak. Jadi belek-belekla apps Samsung Galaxy Life atau twitter EasyTaxi tu.





Kalau nak guna teksi kat tempat susah jumpa teksi elokla guna apps EasyTaxi ke MyTeksi ke. Senang sbb teksi tu yg akan pilih kita dan tak ada masalah tak tahu tempat kat mana sbb diorang ni pakai GPS semua. Cas sama jugak yg RM2 lebih tu. Lagila best kalau pakcik tu bagi baucar. Kalau EasyTaxi rasanya semua akan dapat RM8 free bila daftar. Pergi la try daftar. 

Paling penting semua driver ni bila dia terima tempahan kita terus dapat notis ke HQ whatever. Jadi kalau ada problem apa-apa nanti mmg senang la nak buat aduan ke apa ke. Tapi dah buat mcm ni mmg tak adala yg berani buat aduan. Pemandu pon suka sbb kalau penumpang buat masalah pon senang. Yelah dah ada bukti kau masuk teksi dia kannn. Your HP got GPS ok.

Hopefully ada deals yg best lagi macam ni. Itula guna like page or follow bebanyak okayy. 

Sangat fun hari tu walaupun kami berdua je~



tangkap gambar pon sorang-sorang :P

Roll On : Liebster Award Untuk Semua!

 Nak post in English tapi tak bolehh. 

After seminggu demam tak demam batuk muntah-muntah menyiapkan video what so ever. Sekarang baru rasa lapang sikit. batuk makin kurang bila dok minum air habbatus sauda. tapi air ni mcm kuat panas apa tah jadi aku tak boleh minum bebanyak sebab dia buat aku sakit kepala.

ok. aku excited sebab ada kawan blogger. rasa mcm cambest gila coursemate sama-sama berblog.

dan aku di tag buat menatang Liebster Award ni. Ingatkan satu segmen tapi takda link kepada organiser. rupa-rupanya dia macam satu chain thingy yg mana kita boleh tag sesuka hati je. tapi kadang-kadang ada org tambah rules dia. kali ni Liebster Award kita punya rules adalah seperti berikut :

syaratnya:
  • Mention the person who nominated you with a link to their blog

  • Answer 11 question asked 

  • Nominate 11 other bloggers with a small following but with a lot of potential

  • Create 11 of your own question for them to answer

  • Notify your nominate

Bacaan umum pasal Liebster Award klik SINI

Sebelum kita mula jawab soalan cik Amiez, apa maksud Liebster ?

it has German origins – the word “liebster” has several definitions: dearest, sweetest, kindest, nicest, beloved, lovely, kind, pleasant, valued, cute, endearing, welcome, sweetheart and boyfriend (really?)


Rasa terharu gila sekarang ada org sudi tag :')


Sejak bila anda berblogging ? Kenapa ?

Sejak lepas SPM. Masa tu macam eksaited la tengok how blog goes around. cambest je so decide buat satu untuk diri sendiri. but to be exact tengok adik buat la. macam tak sangka benda gini semua orang boleh buat. 

State 7 things that describe yourself.

impulsize. pelupa. graphic lover but tak berapa rajin nak belajar sesungguh. used to trust everyone but now too judgemental. keep things to myself. adventurous. only goes for jogging. Fly.fm (eh ada lapan benda)

Print screen wallpaper yang korang guna sekarang then upload. tell me why u like to use the wallpaper.




malas printscreen jadi kita upload teros je laa.

sekarang guna dua wallpaper. yang peta dunia tu ada dua sebab. pertama sebab aku suka travel and teringin nak travel serata dunia. jadi seronok dapat tengok peta dunia tu. kedua sebab aku nak hafal nama negara dan tempatnya. menambahkan pengetahuan am. 

yang kedua tu sebagai daily reminder. untuk menggunakan masa dengan sebaik mungkin. dah masuk minggu kedua tapi macam tak berapa jadi jugak ni. :P

Apa yang korang suka makan untuk breakfast tiap - tiap hari?

kalau macam pagi-pagi tu aku suka something easy and sweet to my mouth macam cereal, roti bakar, kuih-kuih dan mesti ada air kopi atau teh. aku tak makan biskut sangat. never ever goes for roti canai atau nasi lemak.

Apa peristiwa yang korang tak boleh lupa sangat sampai ke hari ni.

Banyak. tapi aku nak try recall peristiwa yang masa tu aku kecik lagi. 5 ke 6 tahun macam tu la. aku dulu naik basikal dengan adik aku. tah macam mana aku bagi adik aku terluka kat dahi dia. berdarah darah la. aku ingat ada satu selimut kat luar rumah mak aku baru angkat tak masuk rumah lagi kot. aku lap darah adik aku guna selimut tu. merah merah habis selimut tu. luka sikit je tapi sebab berdarah meleleh aku rasa macam benda tu serius sengat. adik aku tak nangis pon!! aku takut gila aku pergi nyorok belakang rumah takut kena marah. alih-alih mak aku tak tanya apa pon.  somehow rasa terharu gila recall cerita ni. 

Apa yang korang nak buat sangat dalam masa terdekat ni.

improve iman. dapat 4 flat. BALIK RUMAH.

Andai kata andai berjumpa dengan kawan lama yang memang dah lama tak jumpa, what is the first thing you want to tell  him/her.

LAMANYA TAK JUMPAAAAAAAAAAAAAAAAA. 

Haha. i am terrible at being a friend. 

Senaraikan nama-nama orang yang anda terfikir sekarang. kenapa?   

Madihah Bt Mohamad and Addnan Bin Ramli. Rindu mak dengan walid. :'( 

What do you think about my blog?

Saya boleh nampak personaliti awak ditonjolkan dengan blog awak. kemas and teratur and senang navigate about which i like very much. penulisan awak pon seronok. cuma bila awak tulis nombor sebagai tajuk saya tak dapat detect awal-awal apa awak nak sampaikan. 


Kena tag 11 orang. Boleh tak nak tag sesuka hati secara random ? hee. Tag followers la, boleh kenal-kenal.

- Amirah Md Nor (yg tag aku. ehehehe)
- MNH


Jenuh gila scroll balik followers. ramai yang dah x active. nampak sangat aku pon tak active mana pon! lst-last aku try cari ikot bloglist segmen join baru-baru ni. sudi-sudi la jawab yeee..

anywayyyy. ini soalan kita. :D

1.1 - follower : Macam mana boleh follow blog aku ek? ingat lagi ke? blog ni rajin tukar rupa. 1.2 - bkn follower : agak blog ni layak di follow atau tak? kenapa? seyes xkan terasa!
2. Kenal diri anda dengan bagi tahu 7 FAKTA tentang diri anda.
3. Beri kan 5 perkataan yang boleh describe diri anda.
4. Sejak bila berblog dan kenapa?
5. Lima lagu yang tengah suka sekarang.
6. Tiga movie yang anda suka.
7. Peristiwa yang menggembirakan yang telah berlaku hari ni?
8. Aktif berblog atau tak? Kenapa?
9. Tiga blog yang selalu baca.
10. Apa yang cuba dicapai melalui blog korang?
11. Nak kenal tak dengan aku ? Kenapa ? (bajet hot gila)

sangat berbahagia kalau yang di tag ni sudi terima pelawaan ini dan sangat lagi berbahagia kalau korang tag aku balik ( cuma nak jawab soalan jelaaaaa)

Liebster Award ni bagi aku adalah untuk semua blogger yang suka blog. Kesukaan kepada blog tu sangat unik ok. Bagi aku kalau orang tu cakap kat aku dia ada blog, it quickly give some good vibes about that person :D




 

Roll On : My Short Trip To Philipines (3)

So, during the third day, 1 July 2014, the official pharmacy thingy programmes have started. For today we only focused on knowing the various society within UST Faculty Of Pharmacy. Here in UKM, we only have pharmacy course under Faculty Of Pharmacy. But in UST they have 4 undergraduate programmes. Having like multiple society for each course in the faculty, we have been entertained by the Clinical Pharmacy Society, Junior Pharmacists' Association - Gamma Chapter and Faculty of Pharmacy Student Council  during our whole week staying there. We were truly grateful for UST to have such amazing students willing to entertained us during their summer break.

Ok. Basically, we were presenting the activities and what we do in UKM. The extra-curricular activities of course. Typical boring thing. Both universities having same goal but different way of approaching it. UST student seems more excited on becoming a society member and willing to go all the way. Here in UKM we were just as excited but we didn't actually really able to show it or meaning the passion the really do it. Not many were that excited also and it does take a toll on everyone. But the main problems are the lack of confidence and the ability to become a great team. Yahh. That is totally a very big problem.

Well, it is my opinion only~




They also have this group of students which i didn't notice from which course  that do a research about pneumonia. they enter this sort of contest held by whatever organisation and become top something. when they able to reach that stage they were given a sum of money to further help whatever part of the study they were doing. imagine you do a research on how pneumonia affect peoples and then where given some money to actually make a difference. it was such a great oppurtunity.

Finishing the talk, we went to see the department regarding student affair. Something like JPPEL here. They tell us how they handle flood, tornado, earthquake and things like that. it seems that they frequently experienced this. they will provide food for the students trapped and take care of the students until everythings safe. They also tell us that there will have this big drill involving peoples who live around UST which means the Manila citizens. It will be held on the next day and we will have to join it also. The reasons this big drill need to held here because UST have the biggest free space in the area which is their field. I'll upload the picture on the next post.






But the most unique thing is the explained to us how the structure there are made to be earthquake tolerance. it seems that it can move a little according to the tense thus making the building stand stabil. Cool huh?

 When that talk finish, we then finally taken for a campus tour around the ever beautiful UST and after the tour, we witness even more amazing beauty they have. 

Let the-not-so-good-quality pictures do the talk. Hehe.




this is newly made. in celebration of 400th anniversary of UST.

amazing botanical garden!



their own cathedral



this bell were just outside the cathedral. if i'm not mistaken it will be rang if they will be having a mass.

more beautiful landscape :D



student activity room. clubs here have their own activity room. we have so in Bangi but in KL we do not!
le library~


it is under renovation so we couldn't see much :'(
that white uniform is actually the uniform the wear to class daily


i think that is all then. till next time. tata!

Roll On : Segmen: Kenal Ke Kita??

Bila fikir-fikir balik aku kena join segmen jenis review atau bloglist. Sebab rasa macam itu lebih relevan. InsyaAllah hari ini akan pergi ke Puchong dan esok akan pulang ke UKM. Aisehh. Cakap "pulang" macam kan itu rumah aku.

InsyaAllah nak buat yang terbaik. amin~

Aku sebenarnya plan nak buat satu post tentang persediaan nak buka sem baru ni. Sebab aku ada buat reading sikit tentang tips-tips yang berguna untuk aku. Tapi mcm tak sempat sebab ada hal berbangkit secara tiba-tiba tadi. Dahla belum mula kemas barang. 


__________________________________________________________________________

Segmen ini bagus taw. Dulu aku ada masuk group kat fb utk blogger. Agak kamceng juga tapi lepas masuk matriks tak berkesempatan dan memang tak dapat nak online pon. jadi hubungan kami jadi renggang sikit. dah lagi masuk ijazah semua orang makin sibuk. aku tengok group tu pon jadi mati. sebenarnya aku sedih sangat. kalau dulu post entry yang merapu-rapu jadi diorang akan komen dengan pendapat yang pelbagai. itu lah bagi aku dunia blogging. 

kita kenal orang. kita bincang isu.

Segmen yang sangat murni ini ditaja oleh adik Dilakhir (muda setahun dari aku) yang suka sangat ber impian. aku suka orang macam ni. kita geng ok. 

Adik manis ni pon tak buat peraturan banyak sangat nak join. kita sangat geng ok.


http://myimpiannaad.blogspot.com/2014/09/segmen-kenal-ke-kita.html
klik gambar

Salam perkenalan :D

#bila aku nak buat bloglist aku tahhh

10 perkara tentang saya.
  1.  Saya pelajar Tahun 3 , Fakulti Farmasi UKM. Umur dah 22 tahun.
  2. Kalau saya suka satu-satu lagu saya akan dengar banyak kali sangat sampai saya dah tak suka lagu tu
  3. Suka semua movie Pirates of The Caribbean dgn James Bond
  4. Saya selalu ber'aku'. Kenapa tiba-tiba ber'saya' ni.
  5. Aku tinggal kat Seri Manjung, Perak. Kalau nak pergi Pangkor ke Teluk Batik ke bolehla roger-roger
  6. Aku suka berjalan dan travel mengenali tempat baru.
  7. Aku suka tangguh keje. Aku memang extremely pemalas.
  8. Orang ckp kalau tak kenal aku, aku mmg nampak sombong tapi sebenarnya senang berkawan, tapi aku rasa aku memang loser gila bab berkawan ni.
  9. Sangat sakai bila rasa malas tu.
  10. Aku suka gila pisang goreng.

terlepas pandang tang 10 facts ni. sorry cik dila :D



Roll On : Segmen : Nak Blog URL By Macam-Macam Cerita

Henpon walid dah dua kali bunyi tapi aku malas nak jawab. bior la dia balik dr surau telefon balik sendiri sbb chances aku lupa nak bg tahu balik sgtlah tinggi. apeke terok beno aku punya pelupa ni.

Miss MMC nak buat bloglist. Aku pon kena buat la menatang ni sbb nak mengharap kan blogger punya dashboard tu mmg aku bukak blog abg ben jela. dasat oh sampai 7 entries sehari. penulisan pon best. tambah-tambah baca pasal Qhaliff. mmg tak cukup satu entry je nak baca taw!

http://thisni3zahata.blogspot.com/2014/09/segment-nak-blog-url.html
KLIK GAMBAQ TU SEKARANG

Rasa mcm semangat jugakla nak bukak sem baru ni tapi tak kemas apa pon lagi. Purse aku pon entah ke mana. Hailaaaa~



Roll On : Segmen Blogwalking By Rrsya Eyrdina

Tadi ber giveaway sekarang kita ber blogwalking pula ya tuan puan.

ok. alkisah nya bangun tido mandi pepagi dgn harapan jadi segar bugar tp rasa mcm kena tak kena. keluar bayar bil rasa mcm kurang best baru perasan tak minum kopi hari ni. ceyy.

jadi kita berkopi dan sekarang rasa mcm everything is possible. yeahh.

credit

cik Rrsya Eyrdina ajak berjalan. Sumpah aku tak reti sebut ni. Nasib baik kita menulis ya tuan puan cik. eh. klik gambaq di bawah ye.

http://sayasukala.blogspot.com/2014/08/segmen-blogwalking-by-rrsya-eyrdina_91.html#

Hari ini mak ngah nak pergi ke Mekah utk tunaikan haji. Ahad aku kena balik UKM KL. Kesimpulannya aku still nak balik manjung juga walaupun utk sehari. Tapi jimat duit tiket. hish dilema. 

Kalau empunya event baca (malu lah) saya nak cakap "HAI hai". 

sedikit tips utk sesiapa yg pemalas mcm aku dan berazam utk berubah bila sem baru bermula.

  1. 15 minutes rule. Kalau anda jenis suka bertangguh tuan puan sila guna tips ni. peraturan dia senang je. kalau sepemalas mana pon anda ckp kat diri "hang buat benda ni 15 minit ja, kalau tak siap lantak pi lah". kemungkinan besar kerja tu akan siap jugak. kalau pemalas anda tahap super saiya, buat la 10 minutes ke 2 minutes ke. 
  2. Make list out of everything. Bangun tido buat list apa nak dicapai haritu. sila tambah juga berapa liter air sekalipun supaya anda kekal hydrated dan cergas. 

nak download movies bebanyak sebelum balik. 

 

 


Roll On : Mini MMR Giveaway

Assalammualaikum.

Lama aku tak menulis dalam BM. Sbb aku rasa aku letak banyak sangat perasaan dlm BM daripada dlm BI. Tapi tak salah kan tukar-tukar. BI aku bukan sempurna mana pon. Tunggang terbalik juga. Ahah!

Nak masuk giveaway lagi. Nak masuk sampai muntah-muntah sbb rasa macam saki baki cuti ni nak buat sesuatu yg bermakna tapi aku cuma bazirkan dengan , hm ,aku pon tak pasti apa aku buat. Jadinya marilah ber giveaway sbb rasa ini lebih bagus dan aku malas fikir nak update apa.

Baik tak aku pergi italic kan BI punya perkataan. eh.

Hai. Semalam baca blog best, meh datang sekali jom. 

>> http://akumuzikfilem-atari.blogspot.com 

Ini giveaway dari ibu comel yang ada si Ariff Nawal yg comel jugak. 


http://lovelywahmie.blogspot.com/2014/09/mini-mmr-giveaway.html
klik gambaq

Buku tu kan. Aku mmg teringin nak baca tapi tak pernah teringin nak beli. Rasa macam belum cukup berbaloi. Riak gila bunyi. Kalau menang alangkah bahagianya. Kalau tak menang, nanti buka sem baru cari pinjam lah. yg tasbih counter tu pon nak jugak. macam biasa still rasa tak cukup berbaloi untuk beli. menanglamenangla. 

amin amin yarabbla alamin amin


Roll On : Becoming A Better Blogger

l learn that, to become a better blogger i need to do a steady effort. not a lot, but steady.

But first thing first, i need to understand why on earth i choose this path.

i love to blog. i love to write and most importantly i love to make things big. meaning here as i have choose to blog, i need to really blog. 

i also love to read random blog. you would never know what you will be learning today. most importantly i love the intimate feel when i read others blog. i am reading from a normal human point of view and it's exciting.

to blog well. i need to.

  1. not only read but leave track. i got a habit of being a silent reader.
  2. need to enrich my mind with topic i choose to write. i need to write more strategically.
  3. need to regularly do (1) and (2). maybe 2 to three post per week. 
  4. don't leave my blog life unattend. 
  5. never give up!

i sometime don't feel like blogging or simply said giving up as i didn't organize my life well thus making blogging a hassle. a trouble.

but the main problem is now that i love to write in english. and that is a serious drawback if i want peoples to read my blog. or do i need peoples that understand english only? 

pfftt. listen to me. all snobbish~

hee.
the talented maddie ziegler