Roll On : Jimat RM73 Dengan Tempahan Teksi Secara Online!

entry asal cakap save RM58. jadi penerangan masih sama cuma jumlah berbeza pada poin nombor 2.
entry asal cakap tempah dgn MyTeksi, pembetulan (poin 3) dan penerangan tambahan (poin 4) adalah promosi dari EasyTaxi.

_______________________________________________________________________ 

Jadi nya minggu depan aku akan masuk UKM balik lepas cuti pertengahan semester dan sebenarnya ada beberapa perkara yang akan memerlukan aku kehulu kehilir dengan teksi. Kawan aku tetiba mesej ajak pergi low yat nak beli printer sebab my teksi bagi promosi percuma RM15 tambang teksi. Oh yeah! Alhamdulillah sebab aku pon nak pebaik printer aku jadi amatlah senang kalau berteksi ok! Doakan semuanya berjalan lancar. Printer aku ni asal rosak je memang buat aku moody yang amat.

PANDUAN LEBIH JELAS KLIK SINI
RM58? Aku seyes tak tipu! Jap lagi aku terang. Bagi yang tak tahu MyTeksi tu apa chill dulu sebab aku akan terang sikit kat bawah nanti.

Alkisahnya kawan aku cuma cakap ada promosi dan tak bagitahu butiran lanjut sebabnya satgi pakai akaun myTeksi dia lah untuk tempah teksi. aku cuma jadi pak turut je ni. jadi aku pon pergi buat survey sikit nak tengok macam mana promosi tu berjalan sebenarnya. 

Dan terjumpalah sejumlah RM58 tambang teksi free boleh korang dapatkan. Tapi ada lah terma dan syaratnya.

  1. RM15 x 3 = RM45 : Yang promosi yang ni amat istimewa kepada first time user sahaja. Tak pastilah yang dah penah guna macam mana. Untuk 3 perjalanan pertama korang, setiap perjalanan dapat percuma RM15 dan ingat setiap perjalanan ada cas ektra sebanyak RM2 (sebab korang mintak dia datang ambik korang). Yang ni tak ada time limit lah sebab peraturan dia 3 perjalanan pertama. (read more)
  2. RM 5 : Yang ni ada time limit. Tarikh tamat 31 Oktober 2014. Pergi ke wechat dan follow EasyTeksi. Msg "Hi" kat MyTeksi pastu dia akan bagi baucar RM5. (read more)
    • semalam cuma buat yang ni dan bila dapat baucar nya berjumlah RM10. tapi cuma boleh redeem kalau guna ET Pay.
  3. RM  8 : Yang ni pon ada time limit dia iaitu sehingga 4 November 2014. Rasanya ini sebab Deepavali ni. Taip "CELEBRATE" kat promo code masa nak tempah nanti akan dapat percuma RM8 ni. (read more)
  4. RM 8 : EasyTaxi bagi promosi lagi! Kali ni jumlah nya RM8 dan cuma boleh redeem sekali. Masa tulis destinasi tambah #easy8. Offer ni ada kat Samsung Galaxy Life punya apps. Aku tak boleh download apps tu jadinya untuk keselamatan korang periksa balik lah peraturan apa semua dekat apps tu. yang penting kena dapat kan kod ni je!.
    • contoh : plaza lowyat #easy8.

Pastikan korang klik dekat read more tu supaya korang lebih paham ok!  Dan lagi satu, setiap perjalanan ni akan kena ektra RM2 ok sebab teksi tu datang ambik korang. Peraturan asas, setiap teksi yang datang ambik korang, kalau korang call sekali pun, kena cas RM2. Jangan satgi cari aku pulak suruh bayar. Kopak lah den~

Bagi yang tak tahu, MyTeksi ni satu aplikasi smartphone di mana anda boleh tempah taxi secara online melaluinya. Kenalah daftar apa semua dulu pastu masa tempah tu kita akan bagitahu kita nak pergi mana. Pastu semua pemandu teksi berdaftar dengan MyTeksi sekitar kawasan korang akan dapat notifikasi yang korang nak pakai teksi ke tempat sekian sekian. Nanti pemandu mana cop korang dulu dia la yang akan datang ke tempat korang. Ambik masa sikit jadi seeloknya tempah awal-awal. Tapi kalau tempat korang jenis laju dapat teksi tak yah la sebab RM2 cas ekstra sebab korang tempah tu masih dikenakan. 

Tapi dalam kes kami ni, RM15 kot! Tak luak pon sebab nak ke lowyat paling mahal dalam RM12 sebab kan jam. Ada ektra RM1 lagi.

Eh. Korang ada baca macam mana aku dengan kawan aku berjalan merata KL seharian dengan promosi EasyTaxi? Baca sini baru korang paham masyuk nya berteksi ke hulu ke hilir bajet kaya je siap dengan teksi ekskutif lagi.

Ada pakcik teksi tu cakap, budak sorang ni dah dua tiga kali tempah. Sebabnya promosi time ni 2 HARI TU SETIAP PERJALANAN FREE RM8. Nah. Ini namanya bijak ok.

Kalau rasa ada kena berteksi tiba-tiba cuba-cubalah tengok senarai link di bawah kot-kot korang boleh berjimat. 
  1. https://www.facebook.com/MyTeksi
  2. http://grabtaxi.com/myteksi/blog/
  3. http://www.dealhero.my
  4. https://www.facebook.com/easytaximy

Oh ye. Bukan semua tempat teksi banyak daftar dgn MyTeksi atau EasyTaxi. Kalau bandar utama ada lah. Tapi bukan semua jadi kena taw tempat korang ada tak pemandu teksi yang berdaftar dengan MyTeksi atau EasyTaxi.

Lagi satu, sembang-sembangLAH dengan pakcik teksi tu. Kalau dia peramah lah. Sebab kitorang agak nya bunyi teruja sangat kot dapat baucar RM5. Hee. Yang dapat macam ni kira korang tempah je teksi pastu bayar la dengan baucar tu. Aku ada RM5 untuk MyTeksi dan RM5 lagi untuk EasyTaxi. *gelakjahat*



ALHAMDULILLAH!!!!


jangan lupa join

Roll On : Kenapa Aku Tak Pergi Ceramah Pasal Kahwin

Happy Deepavali kepada mereka-mereka yang menyambut. Habis semua radia pasang lagu hisdustan. ber koy mili gaya lah teman~Tak apa, SRK memang saya suka. 



Hm. Tetiba je nak cakap pasal tajuk hawt cenggini. Hawt kot. Tak nak kalah jemputan nya bila buat bincang pasal kahwin muda la kahwin tengah study la cintaku tertinggal kat dewan kuliah lah. Lalalalala.

Aku serius tak pernah pergi program macam ni. Pernah nak terpergi sekali tu tapi disebabkan ada aral yang melintang ter tak jadi lah. Macam kata aku ni tak ada jodoh la kot. Dengan program ni okay. Bukan jodoh hidup. 

Ada satu kot, nak lebih kurang macam sembang kahwin tapi tak ada lah fokus tang kahwin sangat. Tajuk terpaksa dipersenyapkan. Itupun aku pergi sebab jemputan dia memang aku suka. Tapi tajuk yang diberikan macam memperkecilkan kebolehan sang jemputan. gandingan pula seorang retiss. Bukan nak kata retiss tak reti bagi "talk". Tapi kalau kau dah digandingkan dengan seorang oustazd, tolonglah. Tolong. Tolong sangat-sangat.

Aku tak paham tujuan utama sekali tajuk sebegini diperbincangkan. Nak suruh kahwin cepat-cepat ke? Bagi aku, yang aku tengok yang pakat kahwin muda semua jenis boleh bawa diri hidup sara keluarga semua. Bukan main taram je "demi Allah, i nak jadikan you sebagai isteri i"

hahhhh. Jadi kalau kata kita bawa yang jenis tak jumpa mak ayah nak menangis bagi kerja stress sikit terus memacam fi'ilnya dah seharusnya nak kahwin dengan siapa? Sebab dia dah paham sangat-sangat dah kenapa kena kahwin awal. Banyak taw pergi dengar ceramah sana sini ustaz itu ini dengan isteri mereka yang gegojes belaka. cepat-cepat lah kahwinkan mereka ni yang dah paham sangat dah ni.

sayang sekali gandingan jemputan memang hebat. tajuk tak. itu lah aku rasa kesian sesangat. mereka kahwin awal memang jadi fofular sebab benda tu "rare". Kalau dulu tak "rare" di mana umur 18 tahun memang normal sangat ada anak. sebab kan "rare". dah kebanyakan ke"rare"an ini pula dikesampingkan dengan watak muslimin dan muslimat yang menjalankan ajaran nabi yang sebenarnya. nak elak zina dan nak membanyakkan umat. Jadi kebanyakan mereka bukan nak tayang pon, cumanya sebab "rare" dia terus jadi sebut-sebutan.

Pernah seorang kakak halaqah lepas maghrib surau A, jawab soalan aku. sebab aku takut hati aku ni yang digelapkan agar benci program macam ni. yela. aku lemah sangat.

"Akak, kan kata kita kena usaha cari jodoh"
"Usaha cari tu dengan betulkan diri. Jadi seorang muslimah yang baik. Allah kan dah janji lelaki yang baik untuk perempuan yang baik"

Yes, jimat duit penyertaan. 


yang best bila yang pergi pon tak adala nak kahwin muda sangat. tapi pergi jugak nak tambah ilmu. hm. 

banyak lagi tempat boleh tambah ilmu. ilmu yang sebenarnya kita betul-betul perlukan. sebab bagi aku masa kita limited. dan memang aku sendiri lemah tang pengurusan masa. kalau betul aku kata aku ada masa pergi program yang mana input dia tak betul bermanfaat pada aku. aku dah khianat dengan diri aku sendiri.

Siapa sentap? Ok. 

Rujuk SINI dan kenalpasti diri anda tang mana yang kata kena kahwin sangat tu. kalau kata wajib pergi lah kahwen laju-laju.


 

Roll On : Satu Kekosongan

Aku bukan macam kau, mungkin kau rasa macam tu juga. tapi LIFE aku bukan macam life kebanyakan orang lain sebab aku ada tengok sikit-sikit dan aku nampak beza. tapi itu bukan benda yang teruk pon. cuma kita lain.

apa itu kekosongan. 

"total absence of something" atau "there is no such existance at all"

hm, dan kalau kita nak isi sesuatu kekosongan. bagaimana? kalau ruang lingkupnya pon kita tak paham. ye. ruang lingkup hati kau.



hati mana? jiwa mana?

tapi suka-suka kita katakan kekosongan datang dari situ walaupun ruang lingkupnya kau tak paham.

dah tu bagaimana kosong? 

letak tangan pada dada pejam mata pikir dalam.

apa tujuan hidup kita?

kalau aku tengok cerita mat saleh wahh bangganya hidup mencapai karier yang hebat. tapi kemudian dia tua dah rasa bahagia hidup nyaman di desa. lepas tu aku fikir. adakah karier hebat itu semacam permainan?

iye lah. kau usaha siang malam. kau "have fun" hujung minggu. kau kau kau

eh "kau"? kata mat saleh, mana kan paham melayu ni? 

apa kau rasa bukan kau kah? ok tak apa. pergi klik pangkah. ini kalilah pangkah tak setuju maksudnya. yay!

ok.kau simpan pengalaman lepas tu kau rasa seronok dapat rasa "hei, aku dah buat tu"

tapi kemudian untuk apa? sedangkan mengingati perkara itu pon macam mimpi-mimpi bukan? haha. lucu kan kita. ok lah ada gambar kenangan. tapi come on, gambar is one piece of paper.

kau buat bulatan gembira. wau. alhamdulillah.

"mari mari adik adik, kita kumpul ramai ramai. kita ingat Allah hari ini ye? sebab rasa susah hati sangat. exam, family, kawan-kawan, ahh. takpa kita sembang kebesaran Allah sini. kita tambahkan amal baca tafsir al quran."

rasa tenang kan? APA KAU INGAT ALLAH FUNGSINYA BAGI KETENANGAN PADA KAU?


sebab esok KITA kejar dunia balik. ye aku menghentam keyboard. *keyboard warrior"

apa tu?????????

apa kita buat ni? hoi kau sedang lena dalam kesedaran kepada dunia. 

kita buta pekak telinga sebab kau cakap aku tak sedia?

dan bila kata yang kau sedia tu? bila? bila kau rasa kau cukup cukup baik? wah. cukup baik tinggi mana?

ye aku cakap pasal amar makruf nahi mungkar. 

aku tak suruh pergi perang sebab mungkin saja kau cuma jadi beban lebih.

aku mintak kita sedar balik dari lena.
 
letak tangan pada dada pejam mata pikir dalam.

bangun balik pergi cari mana Rasulullah dalam diri kau? mana Allah dalam hidup kau?

jangan risau. aku pon tak nampak jugak. mungkin salah kah aku cuba mengajak kan? sebab aku belum cukup baik. 

 
 

Roll On : Attention to Exco Multimedia ! (UKM KL)

i love designing and stuff but i don't really have that creative of a mind but still i could give a say on touch up thingy.

but if you love much on something, nothing should stop you right? so i got myself cracked After Effect and Photoshop software.

ask me if you want it!

anyway. since i have these but ain't a good designer i'm starting by using free templates which kind of took me forever to find! especially the After Effect one's since i'm using a CS4 version due to my laptop being a 32bit OS.

funny story. on the day we buy the laptop, i emphasize to my dad that i wouldn't be needing the 64 bit OS one's since it would just be wasting my money as the workers there told me it is something important if you're an engineering student. being a total noob i was like, "i'm going to study on drugs. ain't no very the fancy laptop would be needed there!"

quite regretting it now~ a little-lah

ok. the purpose of this post is that we do lots of programmes here in UKM KL and sadly we don't have much peoples talented enough to accomodate all these program thus giving a da-bomb kind of poster. Exco Multimedia is the one who is responsible. it is such a saddening news as these program were so cool but we couldn't reflect much by the patch-up poster.

so i thought we should light up these gloom as we do able to do striking poster without much work or talent!

just a bit of hardwork and asking around "does this look good?"

FIRSTLY, lemme show you the posters i have done which is using the FREE TEMPLATES.



I don't do many since i don't dig in to become Exco Multimedia each time. As you see, i simply change the words and adjust here and there, change the background as needed and VOILA!

for those beginners out there, you'll be amaze how simple actually to design a poster when you study how the pro's do it. it also help as you go around the software thus making you more comfortable on using the software.

there is quite a lot of template i have download as my collection. for UKM KL Exco Multimedia you can find me to get these templates. i would be delighted to help make UKM KL programs seems cooler.

the video during this 2014/2015 Majlis Ikrar the other day, we were using the After Effect template also. it was so easyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy.

much of my poster template i got it from here 

these peoples are just awesome for giving such a well made templates for free.

i couldn't upload the video though. but you could check up this, this and this

yes. i have these. just ask if you need it.

 
 


 
 

Roll On : A Girl With Heels.

this is random.

heels. hella girl~~

this is some thought funnily cross my mind after 5 pages of "essay" for Pharmaceutical Care exam yesterday.

Why a girl with heels seems more confident.

Firstly, because they are taller. Most of times, taller than everyone else. That enables her to look down on others. That empowers you. To be able to become more than everyone else in the room. A feeling of superiority. Nonetheless.

Secondly, they are stable. especially for those who wear that extremely narrow heels that i swear weren't made to be walk in too. the sense that she got this under control as SHE walk the entire city with extreme swag with it. just enough to make she know that she is have this under control.

i love heels. i do though i am not those girl who wear one. it's doesn't seems to fit a daily wear though some do wear it at all time basis. so i don't have one. i have my mom's. so at least i do have one if i were to wear one. 

oh yes. this is some thought only. don't take it seriously. 

remember them?

I'M HOME AND IT IS HOLIDAY!!!

Roll On : Kenapa NIAT ?

Kalau belajar hukum-hukum apa semua kan kan, banyak suruh kita niat dulu. Niat je nak buat Lillahitaa'la. Simple dimple je benda ni tapi banyak yang letakkan sebagai rukun yang mana kalau tak buat tak sah ibadah tu.

ie : rukun solat, rukun puasa, rukun tetangga. #eh

ok. benda sangat simple. kan. 

aku baru perasan beberapa KECANTIKAN dan KESEMPURNAAN islam tu dengan letakkan niat tu satu perkara utama. 

and i fell in love in Islam over and over again. 

baca sini

First sekali, bila aku baca tentang penerangan incik Hamka yang bawak kereta mayat tu bila dipersoalkan tentang penggunaan perkataan SEMBAHYANG tu boleh ke tak.

Baca perbincangan penuh di SINI

Nampak tak KECANTIKAN dan KESEMPURNAAN islam? Banyak isu macam ni wujud. Manusia bajet macam dah tahu sangat bila belajar banyak benda pastu sibuk nak tayang pandai tapi sebenarnya belum belajar sampai habis. Dalam Rakaizud Dakwah ada mention, tak bagi riak sesuka hati. Biar orang pandang kita paling bodoh pon. Allah dah FIGHT BACK dah awal-awal sebelum mereka-mereka ni tayang kepandaian mereka. Allah tengok niat kita.

Niat kita tu selalu kan penentu keikhlasan kita. Tak ada sapa boleh tentukan kita ikhlas atau tak melainkan Allah sahaja. 

"Ikhlas tu macam semut hitam, atas batu hitam pada waktu tengah malam" -sapa tah cakap.

Secondly bila kita review NIAT. selalu orang cakap. perbaharui niat. bila aku perasan yang point pertama di atas ni kalau kata tak nampak lah kan, aku teringat bila orang pesan perbaharui niat. Hmm. Niat sangat cantik bila kita nak perbaharui tu kita akan pikir, sebagai contoh,

SITUASI SATU
"aku study sebab Allah"
"jadi Ya Allah , aku mohon ya allah kurniakan aku 4 flat"
"Tapi tu dunia, Allah tak pandang 4 flat, Allah pandang ibadah"
"Emm, Allah dah pilih farmasi utk Aku, ini amanah, jadi aku kena usaha sebaik mungkin melaksanakan amanah ni sebaik mungkin"

KESINAMBUNGAN SITUASI SATU
"kejap lagi lah solat, nak habiskan tajuk ni dulu"

KESINAMBUNGAN KESINAMBUNGAN SITUASI SATU
"emm, rasa tak masuk langsung study ni, jomla baca Al quran kejap"

NAMPAK TAK? 

Membetulkan niat tu tak semudah mengatakan satu skrip dan anggap ok ini lah niat aku. Tapi dia meliputi segenap kehidupan kita.  Dan satu-satu niat pusing kat mana pon akhir sekali untuk cari keredhaan Allah je. Sebenarnya dengan pemahaman apa niat yang sebenarnya dah cukup buat kita reflek diri kita

Firman Allah SWT :
Maksudnya:“Tidaklah Aku jadikan jin dan manusia, kecuali agar mereka beribadah kepada Ku”
(Az-Zariyat: 56)


cakap study kerana Allah tapi ponteng kelas sbb bangun lambat sbb semalam stay up buat kerja untuk program kolej sebab itu amanah orang. #EH

THIRDLY, aku dah lupa lah point dia apa. ke memang aku plan nak tulis dua je? aku kena catat lah bila dapat idea nak update apa.

em. tapi niat tak menghalalkan cara. kalau ada benda tak paham tanya jugak pada yang tahu. dan tanya pada banyak orang. cari orang yang kau boleh tsiqah.
 
AL-IMAM ASY-SYAHID BERKATA:
“YANG SAYA MAKSUDKAN DENGAN THIQAH IALAH IALAH KEYAKINAN SEORANG JUNDI (PENDAKWAH) TERHADAP QIADAH (PEMIMPIN) PADA KEMAMPUAN DAN KEIKHLASANNYA, DENGAN KEYAKINAN YANG MENDALAM SEHINGGA AKAN MELAHIRKAN PERASAAN KASIH, PENGHARGAAN, PENGHORMATAN DAN KETAATAN.
- sumber : http://dakwah.info/fikrah-dakwah/rukun-ke-10-tsiqah/

Roll On : Paris Souvenirs Giveaway by JINDRISSKA!!

Assalammualaikum....

Hari dah lepas lagi satu paper. Alhamdulillah

Boleh jawab. Alhamdulillah~

Kalau ada sapa-sapa yg ada mak ayah makcik pakcik jiran belakang rumah yang makan ubat darah tinggi cakap kat diorang ubat ni memang tak boleh ikot suka hati makan tak makan. tak ada penawar untuk darah tinggi. ubat cuma boleh kawal je. jadi kalau suka-suka berenti mmg naik balik la tekanan darah anda. malah takut lagi teruk.

saja share something sbb paper hari ni adalah kardiavaskular dan terapi.

jangan anggap wa bajet.

ok.

Kawan aku tag masuk satu giveaway dan hadiah nya all the way from PARIS!

KLIK SINI dan join!

Paris adalah tempat yang cantik dan adalah antara tempat yg aku teringin betul nak pergi. Seyessssssssssssssssssssss.

Dapat souvenirs pon jadilahhh. 

Berikut adalah syarat penyertaan nya :

  • Follow blog JINDRISSKA ni. (Kalau dah follow, skip je syarat ni.)
  • Buat satu entry khas bertajuk "Paris Souvenirs Giveaway by JINDRISSKA!!" , letak banner, copy syarat2 penyertaan ni dan backlink ke blog JINDRISSKA.BLOGSPOT.COM.
  • Wajib tag sekurang-kurangnya 3 orang rakan blogger, dan inform diorang. (Kalau kawan tuh dah di-tagged, janganlah tag diorang lagi. Kesian diorang dapat notification banyak2. Heheheh.)
  • Lastly, letakkan link entry korang dalam ruangan komen kat blog JINDRISSKA ni. (Jangan letak tempat lain plak, hehehe)
  • Siap!

Simple dimple jah! Doakan lah kemenangan berpihak kepada saya ye. Pastu kan dia pos dari Jerman. So dapat setem Jerman. EXCITING OKAY!

 Nak tag  

winkwink (:

 ps: muet dah naik bhai. mungkin kena tulis dlm BI balik. pfft~
 

 

Roll On : Segmen 12 Jam Bloglist #11 Mialiana.com

rasa cambest pulak tersempat masok bloglist sekejap macam ni. selalu tengok org buat 12 jam la 24jam la. tapi time tengok tu memang dah terlepas.

alhamdulillah dapat merasa join.

yg best nya ada coding boleh paste je pastu lengkap satu post terus. kan ke masyuk di situ utk org pemalas macam aku.

:D

______________________________________________________________________________________


Pencarian bloglist bagi bulan November dan Disember 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 13 Oktober 2014, iaitu tepat jam 11.15 pagi sehingga 11.15 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #11 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?


12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

______________________________________________________________________________________

 empat hari lagi nak exam. ya allah permudahkanlah~

Roll On : Rezeki aku tak dpat jawab soalan exam.

Harini dah lepas dua paper. Alhamdulillah~

Boleh jawab. Alhamdulillah~

Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

Benda ni buat aku rasa down gila. Utk paper first, aku ingat aku ada masa lagi setengah jam. bayangkan tiba-tiba lecturer ckp masa dah tamat dan aku ada 3 soalan lagi tak sempat jawab. aku cepat-cepat jawab apa yg sempat. menggeletar tangan bhai.

Paper ke dua. Ada kena buat graf. Aku plot tak dapat bentuk yg sepatutnya. masa tu jadi mcm conflicting betul sbb aku dah paham sangat graf-graf nya. rupa-rupanya aku messed up something. dan akhirnya soalan tu tergadai macam tu. graf tu kena buat dulu baru boleh jawab soalan-soalan kira-kira dia. lagi 3 soalan tergadai. hah.

Time ni aku jadi down sangat-sangat. Sampai dua kali kot. Aku yakin sangat boleh skor bila baca soalan-soalan dia sbb mostly mmg aku boleh jawab. Tapi kalau Allah kata dah takda rezeki aku. Apa aku nak cakap kan?

Lepas tu aku pon jadi buntu sensorang. Kenapa mcm ni sekali jadinya.
 
Aku cuba cari kot ni kifarah dosa ke apa ke. Mmg tak terkira la dosa kan. cumanya deep down aku rasa ada benda lain Allah nak tunjuk. kendian aku teringat kawan aku penah share.

Kadang-kadang hikmah yg Allah nak tunjuk bkn boleh nampak time tu jugak

Aku sedih sangat. Aku nak mengadu pon tak reti nak mengadu macam mana. Hmm. 

Lepas tu kan. Aku boleh macam mana tah terbukak satu website ni.

Etiqa buat apatah #ipromise what ever. lepas tu aku saja la tekan tengok mcm mana nak submit. senang je. 

tah kenapa kan aku nak buat taw tapi mmg tak ada terfikir langsung nak i promise apa.

bila sampai ke column nak tulis tu tiba-tiba jadi smooth je taw.


 

Roll On : Tips Penting Untuk Pelajar Universiti

Rasa macam dah lama tak tulis benda yang ala-ala membantu macam ni. Ke mmg tak pernah? Eh. 

Tapi ai mmg agak rajin sikit baca-baca kat website la perkara berkaitan nak survive dgn jayanya hidup di universiti walaupun hidup sendiri pon tak berapa nak jayanya sangat la. Tetiba rasa macam why not aku cuba share. Kot-kot lebih ingat untuk amalkan pada masa hadapan. 

Hiyarghhh.


1. Bangun awal.

Benda paling taboo sekali nak suruh student adalah bangun awal. Kalau boleh bangun tu mmg bagi cukup time nak bersiap je pastu terus pergi kelas. Tapi kat UKM KL ni buat bangun lambat dgn lembap kura-kura tu mmg hancuss. Sini nak pergi kelas kena naik bas yang macam apa je jadual pergerakannya. kelas pukul lapan pon kena tercangak dalam 7 pg (buat yg rajin + nak spot tempat depan) walaupun perjalanan cuma 10 minit. 

Tapi bukan sebab nak kejar bas ni isunya. Bangun awal-awal supaya pagi tu dapat bersiap dgn tenang aman dan damai. makan la breakfast hatta biskut sekalipun. buat satu rutin pagi yg kita boleh stick. 

cth :

bangun > mandi > solat > mathurat > sarapan > baca nota kelas harini

Benda ni penting supaya satu hari tu kita rasa macam best je. tambah minum kopi pepagi tu. lagila masyukkk. Untuk bangun awal kena tidur awal la kan. Secara tak langsung kita dah jaga waktu tidur kita. Jaga tidur ni penting untuk kulit, berat badan, blablabla. tapi paling penting kita nak masa dalam kelas kita boleh fokus 100%.

cuba bangun lambat. mesti kelas pertama pon dah rasa tak sedap nak balik bilik. balik bilik bukan buat apa pon masalahnya. kadang tu tak mengantok pon. 

Lagila elok kalau bangun sebelum subuh. subuh ON TIME. pastu baca mathurat lagi. hah. mmg insyaAllah hari kita akan lebih diberkati. Amin~
2. Kurangkan tidur.

Eh. Tadi suruh tidur sekarang jangan ? Ini ikot sunnah la. Kalau boleh nak tidur petang tu kurangkan ataupun tak payah terus. Bangun pagi tu pon terus bangun tak payah nak snooze sangat alarm nya. Kita kena ajar badan kita untuk bergerak kuat dgn tidur secukupnya. jangan ajar buat kerja lebih SIKIT kena tidur. cuba kalau petang takda kelas, option pertama petang tu mesti nak tidur. cuba cari alternatif lain. kalau rasa malas nak study pon jangan tidur jugak. kalau yang tabiat cam rajin gila nak tidur tu cuba apply tips 1 dgn 2 mesti rasa macam hidup dia ada lebih banyak masa.  

Lepas tu jangan lupa mathurat taw. Agak-agak tak boleh study try baca al quran dulu. tapi niat tu kena betul la. jgn semata-mata utk mudahkan study je. Islam itu kehidupan kita, bukan satu perkara sampingan ye.


3. Suka tangguh kerja ? Ni makannya.

Bab ni mmg aku paham sangat sbb aku pon mmg suka tangguh-tangguh ni. nak tangani dgn lebih baik sila cari ebook yg berkaitan. antara tips penting korang boleh amal kan

  • buat 2 minutes rule : aku ada selit benda ni kat post dulu tp situ tulis 15 minit. asal yg aku baca mmg 2 minit je. permainan dia bila kau ada kerja tp malas sgt nak buat kan, kau ckp kat diri kau aku nak buat 2 minit je. pastu aku berenti. contoh mcm lab report. bagi lepas title dgn objective je. selalunya kan, korang mesti takkan berenti kat situ. mesti mcm, procedure salin je. buat la jugak. mesti ada lebih-lebih sikit. tapi kalau pemalas tahap super saiya tu yg stick kuat-kuat kat 2 minit tu pon tak pe. janji kita ajar diri kita untuk buat jugak. mungkin sementara nak sambung tu kita ada mcm idea ke nak tulis apa. teringat objective tu aku tak paham, boleh la cari buku dulu ke. lama-lama kasi up la masa dia, 5 minit ke 10 minit ke 15 minit.
  •  list : cuba disiplin kan diri untuk buat daily list. bila habis haritu tick yg dah habis pastu tenung lelama. mesti rasa mcm seronok sbb korang dapat accomplish beberapa perkara haritu. ni seronok ni yg akan buat kita nak capai lebih lagi esok nya.
  • sublist : kadang-kadang ada perkara dalan list tu mcm forever tak siap-siap lagi. selalunya sebab rasa malas nak buat sbb MACAM complicated. kenapa macam ? sebab benda tu selalunya nampak susah sbb kita tak huraikan lagi detail kerja dia. list dia patut ada panjang lagi. cth nak beli hadiah untuk kawan. kadang-kadang rasa mcm tension je sampai kat kedai tak taw nak buat apa terus. pastu rasa mcm takpela aku tengok dulu. buat nya yg cerewet mcm aku. mmg lama lah nak tengok dulu. so aku kena la buat sublist (1) kenalpasti jenis hadiah yg sesuai (2) kenalpasti tempat yg ada jual (3) balut hadiah
  •  colornote : ni nama satu apps aku download ke dalam phone aku. aku boleh buat list kat apps ni pastu boleh letak kat homescreen. kira macam tiap kali bukak phone boleh nampak la. so kalau bukak phone asyik nampak benda list ni mmg asyik teringat la kena buat bagi siap.
read here
4. Study early.

tlg la jgn percaya study last minute tu berjaya. tak semua boleh. sangat MINORITI ok. last minute tu dia berjaya waktu tu je tp still tak boleh lawan yg pelajar study awal pastu dapat result jauh panggang dr api. paling penting kita dapat kan semua basic awal-awal lagi. jgn time study week baru nak tanya apa eh maksud benda ni. bagi aku tak perlu mula nak hafal-hafal ni. bagi paham habis dulu. memang dlm kelas paham. tp korang still kena baca balik kemudian test balik diri betul ke aku paham. time study week tu kasi pulun la nak menghafal bagai.

5. Eat right

Sarapan tak harini? Sarapan apa? Lunch? Dinner? Antara tu? Setengah student ada yg jenis nak diet skip makan-makan. Bahaya ok. Diet pon bukan bermaksud tak makan. Tapi makan dgn cara yg betul. Makan dgn cara yg betul adalah makan pada waktunya dgn kuantiti yg sepatutnya. Antara cara mudah bg aku nak cheat diri aku supaya tak makan banyak adalah dgn ambik sayur sama kuantiti atau lebih lagi dari nasi. Aku cuba tak makan ayam sbb aku dari kecik mmg jarang makan ayam. Bila dok sini dok makan ayam je (sebab ikan lama tak sedap) mmg shocking gila sbb berat aku naik sangat-sangat walaupun kuantiti makanan aku tak berubah pon. kat rumah makan lagi banyak kot! so aku perasan sbb ayam ni banyak ayam suntik. dan aku pon mmg suka makan tang kepak which it tempat suntik hormonnya. lagi satu, bila kita makan pada waktunya kita akan kurang rasalapar pada waktu bukan utk makan. kuranglah snacking benda pelik-pelik + kuranglah kalori. yes!!

read here


Tips ni penting utk org macam aku lah. Yg jenis makan belambak dok kurus kurus jugak tu pergi main jauh-jauh. 

Sarapan sangat penting bagi aku fokus dalam kelas. Tapi tips eat right ni bagi aku lebih utk kesihatan kita secara menyeluruh. dah dok jauh dari rumah mmg tak best la nak sakit-sakit ni. Banyak benda aku baca pasal nak makan secara sihat ni tapi mungkin di lain post. mungkinlah~

6. Kawal perbelanjaan.

Tambah yg ber JPA ni. Haila. Sentiasa ingat kan diri. Sebelum beli apa-apa. Kemahuan atau kehendak?

Tu je sebenarnya. Yelah kita nak HP mahal jugak. Nak pakai itu ini. Boleh. Tapi jangan lah melampau. Sebelum buat pembelian yg besar cuba survey sehabis boleh tentang option lain yg ada. selain tu cuba jugak evaluate apa pros and cons kalau kita beli benda tu.

perbelanjaan seharian pon kena kawal jugak. tambah-tambah beli makanan. paham kan cara makcik kafe tu kira makanan supaya boleh kau cheat balik makcik kafe tu. eh aku ni.

7. Dekatkan diri dengan Allah

Tak semestinya bila dah jadi pelajar universiti baru sibuk nak dekatkan diri. tapi kat sini lah senang nak cari kumpulan halaqah ke usrah ke. cari lah yg betul-betul komited nak bantu dalam aspek dakwah. kat sini platform terbaik, bagi aku lah, utk belajar ilmu macam ni. ingat. kehidupan kita seluruhnya sebagai Islam. tapi apa yg kita Islam sangat tu? Solat 5 waktu? Puasa?

Sampai mati cuma tu ke?

Kita terlalu sempitkan Islam tu kepada diri kita sendiri saja dan cepat rasa puas hati dgn amalan kita yg ciput sangat tu. Sedangkan islam datang kepada kita pon sbb usaha sahabat nabi yg merantau satu dunia, mendedikasi kan seluruh hidup diorang, utk sampaikan dakwah islam.

Jadi macam mana kita boleh kata cukup dgn amalan fardhu je hidup kita ni? Habis tu adakah kita kena pergi Palestin berperang bersama mereka?

Mampuke?

Cari jawapan tu sementara kita kat universiti di mana peluang kita berkenalan dgn ramai org tu banyak. boleh lagi nak belajar macam-macam dari mereka. 

Tepuk dada tanya iman.


Roll On : Melawan Demam + Selsema Bila Hidup Sbg Pelajar

Assalammualaikum.

Haiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

Hah.

Aku sakit. Dari balik cuti aildiladha hari tu. Perghh gila aku rasa sebab asal balik je demam asal balik je demam. 

So mula lah pencarian macam mana nak sembuhkan diri dengan jaya nya. Oleh sebab aku kan pelajar pamasi jadi nya aku macam paham lebih la bila dah sakit tu buat macam mana. Ecey perasan kan kan kan.

Dah hidup membujang sebegini haruslah pandai menyembuhkan diri sendiri ye.

Ok. Alhamdulillah kali ni sakit tak tera mana pon. Tak demam sangat cuma selsema over lebih sikit. Ini rasanya sebab salah makan la ni. Mulalah resdung aku datang. Tambah tolak tidur dalam aircond memang seharusnya makin menjadi jadi lah. Alhamdulillah~~~

Jadi apa patut kita buat?

  1. Loratadine. My beloved. Sumpah tak tipu my beloved ok. Walaupun harga mahal giloss. RM8 satu papan bak hang! Alkisahnya, resdung anda sekalian ataupun nama glamour nya SINUSITIS adalah disebabkan oleh encik HISTAMINE. gatal mata gatai hidung sakit tekak blablabla semua sebab dia. Jadi makanlah Loratadine my beloved sbb dia ni sejenis antihistamine. Banyak ye antihistamine yg ada di pasaran dan kenapa aku punya mahal? Sbb ni tarak mengantuk jugak. Kebanyakan antihistamine, tambah yg memula dulu, yang murah sikit tu, semua kasi tidurrrr. Kalau beli utk anak-anak kecil beli lah yg mengantuk ni supaya mudah dia tidur dan bila dan tidur senang sikit badan nak tolong betulkan apa yg patut.




  2. Paracetamol. Apakah? Yg Panadol tu bahan utama dia adalah Paracetamol ni. Kerja dia turunkan suhu badan + painkiller. Sebab tu ada org kata sakit makan je Panadol mesti ok. Mana ok pon. Kau tak rasa sakit je! Itu antara bahaya nya makan Panadol. So agak-agak dekat seminggu dok kena telan Panadol tu mohon cari doktor. Tapi aku tak makan Panadol ni sebab dia mahal pastu kena makan banyak biji. Macam salah je BM aku ni tapi takpe kita teruskan ye. Aku makan Uphamol, paracetamol jugak, cuma produk syarikat Malaysia yg dijamin halal. Panadol pon halal tp selalu ubat tak payah cari JAKIM. Tak taw la kenapa Uphamol cari jugak. Sajala tu kalau sebut halal kat Malaysia ni kemaen laju pergi beli. Lagi satu sebiji Uphamol ni dah cukup terus 500mg paracetamol yg selalu kita kena telan 2 biji Panadol. Nampak tak pemalas gila kat situ. Selalu bila rasa nak demam tu aku terus telan sebijik pastu tidur. Esok nya mmg tak jadi lah demam nya.


  3. Tidur lahh. Sbg student kalau asyik kena tidur tu mmg rasa rugi sangat sangat yg amat. Kalau tak tidur boleh meronda makan tengok movie. EH. Sesetengah la. Aku tak. Ok. Daripada sakit berhari baik tidur sehari esok sihat. 
  4. Jangan tak makan terus. Mula lah nak buat manja "ai tak lalu lahh". Pirrahhhhhh. Makan jugak. Aku selalu time ni makan roti span coklat yg gardenia dgn air coklat je. Sbb pahit mulut kot jadi kot situ jela tekak aku nak. Bila sakit badan kita kena la lawan balik virus banyak penyakit tu. Pastu kau ingat dia lawan pakai apa? Keris ? Tombak ? M16 ? Kalau tak makan kita tak bagi cukup FUEL bagi badan kita lawan balik. Seeloknya makan la sup. Tapi kalau sup cafe kau lebih minyak dari kuah lebih garam dari rasa rempah. Tak payah lah. 
  5.  Ambik supplement. Ok. Dulu aku rasa aku tak mudah sakit macam ni. Pastu baru aku perasan kata dulu aku rajin makan cod liver oil tu. Yg Scott Emulsion tu. Jadinya aku pon nak try makan la konon tp tengok macam tak berbaloi mahal nya. Tambah penat kena pergi beli sbb yg menatang ni buat utk budak so kalau dose utk dewasa mmg seminggu jela tahan sebotol tu. Jadi aku nak try la Vitamin C. Ingat nak cuba Flavettes. Syarikat sama dengan Uphamol tu. Tapi farmasi aku pergi ni tak pulak jual. Jadi aku pon beli Blackmores. Sebab paling murah dan tahan dua bulan  dan kena makan sekali sebiji sehari. Kan senang di situ. Ingat patient je asyik lupa makan ubat ke.


  6. Minum air banyak-banyak. Kalau kata pahit mulut tu mak aku cakap sbb panas badan. jadi minom la air banyak-banyak. yg adik mak aku pulak kata kalau tak lalu tu buat la teh o suam yg kurang manis. 
  7. 100 plus. tak payah la. lebih gula je. better minum air kosong. murah pon murah.

Oleh sebab aku ada skuter, rajin jugak aku pergi klinik panel UKM. Free kan. pastu boleh dapat MC. Hee. 

Ini seseungguhnya cara aku utk sakit aku utk badan aku. jgn anggap universal treatment pulak. 

Assalammualaikum :D